Πώς ο Καλογρίτσας γνώρισε τον κ. CCC το 2015

Πώς ο Καλογρίτσας γνώρισε τον κ. CCC το 2015

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καλογρίτσας αγαπούν τη Νέα Σμύρνη. Ζουν εκεί, στον δήμο που αποτέλεσε τη μήτρα της Ανανεωτικής Αριστεράς στο Λεκανοπέδιο αλλά εκτός από την κοινή γνωριμία με τον Χρήστο Σπίρτζη δεν είχαν πολλά κοινά. Ο Καλογρίτσας με τα μέλη της οικογένειας Χούρι, τους ιδιοκτήτες του αραβικού κατασκευαστικού κολοσσού CCC, «συναντήθηκε» στην κυριολεξία στο ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) όπου ήταν αμφότεροι ελεγχόμενοι το 2015. Ο αραβικός κατασκευαστικός κολοσσός που επισήμως δεν έχει δραστηριότητες στη χώρα μας γιατί υπάγεται στον νόμο 89 (μπορεί να έχει έδρα αλλά όχι δραστηριότητες στην Ελλάδα για τις οποίες εξάλλου δεν πληρώνει φόρους) για μια υπόθεση παραβίασης της σύμβασης του ΟΟΣΑ για τη διαφθορά στο Ομάν. Δύο μήνες μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, τον Μάρτιο του 2015, ο ΟΟΣΑ ζήτησε εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για τους λόγους για τους οποίους δεν είχαν ελεγχθεί οκτώ μεγάλες ελληνικές  επιχειρήσεις για «διεφθαρμένες πρακτικές» στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους και μια κατασκευαστική εταιρεία, η CCC, δύο υπάλληλοι της οποίας είχαν εντοπισθεί στο Ομάν να… φιλοδωρούν με 350.000 ευρώ υπάλληλο του τοπικού υπουργείου Συγκοινωνιών για κάποιο διαγωνισμό.

Τα γεγονότα είχαν καταγραφεί στον τοπικό Τύπο του Ομάν το 2014. Η Εισαγγελία Διαφθοράς διέταξε φορολογικό έλεγχο στην CCC. Αυτός αργότερα επεκτάθηκε και σε τρία τουλάχιστον φυσικά πρόσωπα που έπαιζαν και παίζουν ρόλο στην εταιρεία χωρίς ωστόσο να αποδειχθεί κάτι εις βάρος τους σύμφωνα με πηγές της μονάδας που διενεργούσε τον έλεγχο και δεν βρίσκονται πλέον στην υπηρεσία.

Δύο μήνες πριν από την έναρξη του φορολογικού ελέγχου στην CCC, τον Ιανουάριο του 2015, τo ΚΕΦΟΜΕΠ είχε ξεκινήσει κατόπιν εισαγγελικής εντολής φορολογικό έλεγχο στον κ. Καλογρίτσα για φοροδιαφυγή.

Αμέσως δεσμεύθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του επιχειρηματία, για να ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος. Από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και τον έλεγχο που έγινε προέκυψαν αποκλίσεις, οι οποίες, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ανέρχονταν ακόμα και στα 50 εκατ. ευρώ. «Το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε την πηγή των ροών» είπε στην «Κ» ένα στέλεχος της τότε φορολογικής διοίκησης που έχει αποχωρήσει από την υπηρεσία.

Επίσης, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη στον Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, γιο του Χρήστου Καλογρίτσα. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε για φοροδιαφυγή περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων που είχε σε τραπεζικούς λογαριασμούς του και των στοιχείων που αναγράφονταν στις φορολογικές του δηλώσεις. Ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας κατέβαλε το ποσό στην εφορία και απηλλάγη από περαιτέρω ελέγχους αναλώνοντας ένα ποσό από τα σχετικά δάνεια που είχε εγκρίνει στις 29/6/2016 η Τράπεζα Αττικής σε δύο εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Και η ποινική δίωξη στον Χρ. Καλογρίτσα και στη σύζυγό του του για υποθέσεις φορολογικών οφειλών δεν προχώρησε μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία θεωρεί ότι παλαιότερες χρήσεις έχουν παραγραφεί.

Μετά το ναυάγιο των αδειών

Οι δύο εταιρείες με βάση τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο διαιτητικό δικαστήριο της Ελβετίας έκαναν μεταξύ τους μια σύμβαση λίγο πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες τον Αύγουστο του 2016, με την οποία ο κ. Καλογρίτσας μέσω της εταιρείας «Τοξότης» δεσμευόταν να παράσχει υπεργολαβικό έργο για την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την εργολαβία είχε αναλάβει η Al Ghandi & Consolidated Contractors Inter-national Company LLC, θυγατρική της CCC (η CCC με βάση το νομικό της καθεστώς δεν επιτρέπεται να αναλαμβάνει και να εκτελεί έργα στην Ελλάδα καθώς υπάγεται σε ειδικό φορολογικό καθεστώς).

Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά το συμφωνητικό, όπως προκύπτει από το κείμενο της διαιτησίας, η «Τοξότης» καλείται να εκτελέσει ηλεκτρομηχανολογικό έργο αξίας 45 εκατομμυρίων. Ο μάρτυράς της σε δικαστήριο που έγινε στην Αθήνα πριν από μερικές μέρες Χρίστος Νικολάου λέει σε ένορκη βεβαίωσή του ότι η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να εκτελέσει το συγκεκριμένο έργο ούτε ο ίδιος είχε ιδέα συμμετοχής σε κάποιο έργο στο εξωτερικό.

Οταν κατέρρευσε η συμμετοχή Καλογρίτσα, η πλευρά Χούρι άρχισε να ζητάει την επιστροφή των χρημάτων. Στις 25 Μαΐου του 2017 έστειλε επιστολή στην «Τοξότης» με την οποία κατήγγειλε τη συμφωνία του Αυγούστου του 2016 και ζητούσε την επιστροφή των χρημάτων. Στο διάστημα αυτό είχε κλείσει και ο φορολογικός έλεγχος των φυσικών προσώπων της ελληνοαραβικής εταιρείας. Ο τότε αντιπρόεδρος της «Τοξότης» Αθ. ΑΘανασίου απάντησε ότι δεν αντιλαμβάνεται το νόημα της επιστολής καλώντας τους αποστολείς να «αντιληφθούν το λάθος τους».

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στις 4 Ιουλίου του 2017 με στόχο να βρουν μια λύση για το πώς θα εμφανιζόταν λογιστικά το συγκεκριμένο ποσό. Στη συνάντηση που έγινε σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης πήραν μέρος ο Σαμέρ Χούρι και ο Χρήστος Καλογρίτσας. Η πλευρά της CCC ξεκινούσε από την απλή λογική ότι «αφού η δουλειά δεν έγινε, θα έπρεπε να επιστραφεί το ποσό». Ετσι το 2018 προσέφυγε στη διαιτησία την οποία έπειτα από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις κέρδισε. Ακολούθησε το αστικό δικαστήριο των Αθηνών. Αυτό είχε αναβληθεί τουλάχιστον δύο φορές ενώ οι δύο πλευρές αναζητούσαν τον συμβιβασμό. Αλλά η πλευρά Χούρι επέμενε ότι κάτι τέτοιο έπρεπε να περιλαμβάνει και επιστροφή χρημάτων, κάτι που η άλλη πλευρά δεν δεχόταν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT