ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαραίτητη η εγρήγορση, το μήνυμα της κυβέρνησης για τον ιό

Απαραίτητη η εγρήγορση, το μήνυμα της κυβέρνησης για τον ιό

Με ορίζοντα το τέλος Ιουλίου κινείται η κυβέρνηση στο θέμα του κορωνοϊού προκειμένου να διαπιστώσει τα αποτελέσματα των περιορισμών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Τα δεδομένα παρακολουθούνται συνεχώς, τη στιγμή που 58 νέα κρούσματα του ιού ανακοινώθηκαν χθες στη χώρα, εκ των οποίων τα 28 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου. Ο δείκτης διασποράς (Ro) είναι ακόμα χαμηλός, στο 0,30-0,40, τα κρούσματα, όμως είναι αυξανόμενα και αυτό το γεγονός έχει θέσει όλη την επιδημιολογική ομάδα που παρακολουθεί τις εξελίξεις σε συναγερμό. Οι περισσότεροι έλεγχοι στα σύνορα, το άνοιγμα μόνο του Προμαχώνα, η πολύ καλή δειγματοληψία στις υπόλοιπες πύλες εισόδου, καθώς και οι απαγορεύσεις συναθροίσεων, όπως τα πανηγύρια, είναι τα τέσσερα βασικά μέτρα από τα οποία η επιτροπή των λοιμωξιολόγων περιμένει να δει την καμπύλη των κρουσμάτων να κινείται προς τα κάτω. «Υπάρχει μια κυβέρνηση που βασίζεται στη γνώμη των ειδικών. Ακούμε τις οδηγίες τους και κινούμαστε βλέποντας τα επιδημιολογικά δεδομένα», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε πως «χρειάζεται να επανέλθουμε, όχι σε κατάσταση χαλάρωσης, που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, αλλά σε κατάσταση εγρήγορσης».

Το στοίχημα η Ελλάδα να μείνει ασφαλής και να προσελκύσει τουρίστες είναι σύνθετο και στο Μαξίμου αναμένουν να δουν πώς θα λειτουργήσει το σύστημα με το τεστ των 72 ωρών προκειμένου να χρησιμοποιηθεί, εφόσον είναι δυνατόν και για χώρες εκτός Ευρώπης. Την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες δείχνει να απασχολεί περισσότερο η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει πως «το πρόβλημα είναι εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός και ιδίως στους όρθιους, είτε αυτό έχει να κάνει με τα μπαρ ή τα κλαμπ, είτε έχει να κάνει με εκδηλώσεις μαζικές, όπως τα πανηγύρια». Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ πως «πιο πολύ με ανησυχούν τα πανηγύρια για τα οποία ήταν κατηγορηματική η εισήγηση να απαγορευτούν παρά οι τουρίστες. Είναι πιο επικίνδυνα τα πανηγύρια από το να έρθει ένας θετικός από το εξωτερικό». Μέσα σε αυτό το κλίμα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συστήνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περισσότερους χώρους.

Για αλλοπρόσαλλη τακτική που στοιχίζει στη δημόσια υγεία και στον τουρισμό κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει πως «αντί για αυξημένη εγρήγορση, η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα εκπέμπει διαρκώς μηνύματα χαλάρωσης την ώρα που αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα του κορωνοϊού, επιβεβαιώνοντας τις αντιφάσεις και την ανευθυνότητα που διέπουν τις αποφάσεις της». Στην Κουμουνδούρου κατηγορούν το κυβερνητικό επιτελείο πως δεν πίεσε για τεστ πριν από την έλευση στα ελληνικά αεροδρόμια και δεν υιοθέτησε ενιαία επιδημιολογικά κριτήρια ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας. Επίσης υπενθυμίζουν το πισωγύρισμα στο θέμα των πανηγυριών, αλλά και την κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας στα πολυκαταστήματα.

Για «άστοχες, καθυστερημένες και λανθασμένες αποφάσεις» έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά από την Κομοτηνή, συμπληρώνοντας πως πλέον το κυβερνητικό επιτελείο «τρέχει και δεν φτάνει». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέβασε τους τόνους απέναντι στο Μαξίμου, επισημαίνοντας πως «έδωσε το μήνυμα και το σήμα της χαλάρωσης, στη συνέχεια πήρε αποφάσεις να κλείσει διόδους χωρίς κανέναν σχεδιασμό και άνοιξε μια δίοδο προς τη χώρα χωρίς να έχει θέσει ως προαπαιτούμενο να υπάρξει υγειονομικό πρωτόκολλο και συγκεκριμένες απαιτήσεις για όσους εισέρχονται στον τόπο μας. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε νέα κρούσματα και να υπάρχει σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα στην περιοχή».