Η νέα τουρκική πρόκληση για έρευνες νοτιοανατολικώς του Καστελλόριζου σήμανε συναγερμό στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με βασικό αντικείμενο τη NAVTEX που εξέδωσαν οι γείτονες. Τη συνάντηση απασχόλησε η κλιμάκωση της επιθετικότητας της Αγκυρας τόσο πριν όσο και αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου δεν συζητήθηκαν, όπως επισημάνθηκε, κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Απευθυνόμενος στον αρμόδιο τομεάρχη Θ. Δρίτσα, καθώς και στους Ευ. Αποστολάκη, Β. Καλπαδάκη, Χ. Χριστοδούλου (πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ) και Γ. Καμπά (πρώην αρχηγό ΓΕΣ) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Μετά την πλήρη διπλωματική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής, το ελάχιστο που περιμένω από την κυβέρνηση είναι, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018». Κομματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι πριν από σχεδόν δύο χρόνια η Ελλάδα με τη φρεγάτα «Νικ. Φωκάς» απέτρεψε τουρκικό πλοίο από το να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
H Φ. Γεννηματά μιλώντας σε περιφερειακή συνδιάσκεψη δήλωσε για το θέμα πως «κάθε καθυστέρηση αποθρασύνει την Τουρκία και οδηγεί σε νέες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ελπίζω να αντιλαμβάνεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης ότι οι κυρώσεις έπρεπε ήδη να είχαν συζητηθεί και επιβληθεί». Ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε πως αποδεικνύεται ξανά ότι «οι περιβόητοι “σύμμαχοι” των ελληνικών κυβερνήσεων, Ε.Ε. – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, το μόνο που κάνουν είναι να “νίπτουν τας χείρας τους” μπροστά στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, προωθώντας τα δικά τους σχέδια σε βάρος των λαών».
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και για το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον Αλ. Τσίπρα να επιτίθεται στον πρωθυπουργό για την αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στον δανεισμό: «Αφού όλο το τετραήμερο εμφανίστηκε μόνο στα φωτογραφικά ενσταντανέ, μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτήρισε “δίκαιο και εύλογο” έναν συμβιβασμό, που αφαιρεί 110 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων από την αρχική πρόταση και θέτει αυστηρούς όρους στις εκταμιεύσεις. Μια δήλωση που μας κάνει να αναρωτιόμαστε σε ποια μεριά του τραπεζιού κάθονταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στον κίνδυνο ενός «νέου αέναου φαύλου κύκλου λιτότητας».
Η Φ. Γεννηματά επεσήμανε πως η Ευρώπη παρά τα παζάρια και τους συμβιβασμούς όσων επιμένουν στη λιτότητα έκανε ένα βήμα μπροστά. «Για την Ελλάδα είναι μια σημαντική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί με σχέδιο και όραμα. Με ουσιαστικό διάλογο των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων» είπε, συμπληρώνοντας πως το ΚΙΝΑΛ ετοιμάζει τις προτάσεις του ενόψει ΔΕΘ. «Οι αποφάσεις σκιαγραφούν τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης που περιέχει από τη μία νέους όρους και μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και από την άλλη πακτωλό χρημάτων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους» ανέφεραν από το ΚΚΕ. Κατώτερες των περιστάσεων χαρακτήρισε τις αποφάσεις των ηγετών των «27» ο Κ. Βελόπουλος από τη Βουλή.