ΣΥΡΙΖΑ: Διάλογος μόνο για υφαλοκρηπίδα

ΣΥΡΙΖΑ: Διάλογος μόνο για υφαλοκρηπίδα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικοί στο «πάγωμα» των ερευνών, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στις προθέσεις της Αγκυρας όσον αφορά τον διάλογο που θέλει να διεξαγάγει με την Ελλάδα, εμφανίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η ανακοίνωση της Τουρκίας ότι αναστέλλει τις παράνομες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι να αρχίσει ο διάλογος είναι τα καλά νέα. Ενα θετικό βήμα για την έστω και προσωρινή αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζουν στην Κουμουνδούρου, συμπληρώνοντας ωστόσο πως οι αναφορές των Τούρκων αξιωματούχων στην ατζέντα αυτού του διαλόγου είναι τα κακά νέα, αφού οι συγκεκριμένες δηλώσεις προμηνύουν δύο πράγματα: «Οτι η Τουρκία προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου μη υπαρκτές διαφορές, καθώς και ότι εμμέσως μας προσκαλεί σε κοινές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που η ίδια θεωρεί αμφιλεγόμενες».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν ανήσυχοι, υπενθυμίζοντας ότι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι μόνο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που τα όριά της ταυτίζονται με αυτά της ΑΟΖ. Το πρόσφατο ραντεβού του Αλ. Τσίπρα με τον Κυρ. Μητσοτάκη δεν διαφοροποίησε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιμένει στη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής. Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να δείχνουν διάθεση συναίνεσης στα εθνικά ζητήματα, όμως επιχειρούν με κάθε ευκαιρία, όπως με το θέμα των κυρώσεων, να αναδεικνύουν τις προτάσεις τους για το πώς θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να χειριστεί την τουρκική επιθετικότητα. Το πολιτικό θερμόμετρο, πάντως, θα συνεχίσει να κινείται «στο κόκκινο», με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξακολουθεί να εμφανίζεται ενοχλημένος από την προσπάθεια του Μαξίμου, όπως υποστηρίζουν, να πλήξει την Αριστερά. Ο Γ. Κατρούγκαλος στην «Αυγή» της Κυριακής χαρακτήρισε σχιζοφρενική την τάση της κυβέρνησης «να επικαλείται την εθνική ενότητα την ώρα που ρίχνει τη χώρα στον βούρκο», θέλοντας να δείξει πως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν μπορεί να μην επηρεάζει τις αντιδράσεις των στελεχών του κόμματος.

Στην Κουμουνδούρου βλέπουν πως, πέρα από την οικονομία, το νέο πεδίο αντιπαράθεσης θα είναι η προστασία απέναντι στον κορωνοϊό. Σε αντίθεση με την πρώτη φάση της πανδημίας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βάλει «πλάτη» στις προσπάθειες και συστάσεις του υπουργείου Υγείας, στην Κουμουνδούρου έχουν στοχοποιήσει όλους τους εμπλεκομένους. «Εδώ και ένα μήνα περιμένουμε μια εξήγηση από την κυβέρνηση για ποιο λόγο κατήργησε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα πολυκαταστήματα», λένε και συμπληρώνουν πως πλέον, «αφού τα κρούσματα έχουν αυξηθεί ραγδαία, η κυβέρνηση τρέχει άρον άρον να επιβάλει εκ νέου την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μια σειρά από κλειστούς χώρους και καταστήματα λιανικής».

Η Εκκλησία

Η αντιπαράθεση περνάει για άλλη μια φορά στην Εκκλησία, αφού στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι στη Ν.Δ. δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν ένα κομμάτι των ψηφοφόρων τους, ρισκάροντας ακόμα και τη δημόσια υγεία. «Για ποιο λόγο, και παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των ειδικών, η κυβέρνηση δεν προχωράει στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις εκκλησίες, όπως κάνει εκ των υστέρων σε μια σειρά από χώρους μαζικής συνάθροισης; Εν μέσω πανδημίας, το εξαιρετικά σοβαρό θέμα της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να μετατρέπεται σε πεδίο πειραματισμών, παλινωδιών και πολιτικών τακτικισμών της κυβέρνησης», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Στο πεδίο της οικονομίας, ο Αλ. Χαρίτσης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο συνολικό πακέτο που θα εισπράξει η χώρα από την Ε.Ε., το οποίο ανέρχεται στα 72 δισ. ευρώ: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αθροίζει μήλα με πορτοκάλια όταν αθροίζει τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ με τις έκτακτες ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή