«Προϋπόθεση, ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων»

«Προϋπόθεση, ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, επαφών οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν χωρίς την παρέμβαση τρίτων, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, ο κ. Αλ. Τσίπρας στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, με τον οποίο συναντήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που είχε, πριν μεταβεί στην Τουρκία, ο κ. Χάικο Μάας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, σύμφωνα με πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και συζήτησε με τον Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο τις πρωτοβουλίες της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επανεκκίνηση του διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και να αποδεχθεί την προοπτική ισχυρών κυρώσεων στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού ευρωτουρκικού διαλόγου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι μόνο σε αυτή τη βάση και με τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών που –όπως φέρεται να είπε– πρέπει να γίνουν για την υφαλοκρηπίδα και τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, χωρίς παρέμβαση τρίτων στην ατζέντα των συνομιλιών. Για να προσθέσει ότι, αν οι διερευνητικές αποτύχουν, θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη.

Ως προς το περιεχόμενο του επιδιωκόμενου διαλόγου με τον εξ Ανατολών γείτονα, ο ΣΥΡΙΖΑ –ως γνωστόν– έχει επισημάνει ότι, όπως προκύπτει από συνεχείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, η Αγκυρα προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι μη υπαρκτές διαφορές, καθώς και ότι εμμέσως μας προσκαλεί σε κοινές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που η ίδια θεωρεί αμφιλεγόμενες. «Αυτό δεν μπορεί παρά να μας γεννά έντονη ανησυχία. Υπενθυμίζουμε για ακόμη μία φορά ότι η διαφορά μας με την Τουρκία, που οφείλουμε να λύσουμε με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι μόνο μία και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που τα όριά της ταυτίζονται με αυτά της ΑΟΖ», έχει τονιστεί σε σχετική ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή