Eπικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με Ντ. Τραμπ

Eπικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με Ντ. Τραμπ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περιβάλλον εντεινόμενης διεθνούς ανησυχίας για τις εξελίξεις στην περιοχή μας εξαιτίας της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, η Ελλάδα παραμένει σταθερά υπέρ του ειρηνικού διαλόγου, όπως επανέλαβε με έμφαση χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο κατά την ομιλία του στην εθνική αντιπροσωπεία όσο και κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το βράδυ με τον Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου.

Αντικείμενο της τηλεφωνικής αυτής συνομιλίας, όπως έγινε γνωστό, ήταν η συζήτηση επί των τελευταίων εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μητσοτάκης, αφού «ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος», έθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο «το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ».

Αποκλιμάκωση

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».

Νωρίτερα, από του βήματος της Ολομέλειας της Βουλής, ο Ελληνας πρωθυπουργός έστελνε εκ νέου σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα, να εγκαταλείψει την πολιτική των προκλήσεων και να συμμετάσχει σε διάλογο, ο οποίος στη βάση της ελληνικής στρατηγικής θέσης θα μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Και αυτό, σε μια ημέρα κατά την οποία ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμάκωνε την επιθετική προς τη χώρα μας ρητορική του.

«Εξι λέξεις αρκούν: Σταματούν οι προκλήσεις. Ξεκινούν οι συζητήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος ουσιαστικά στην Αγκυρα, συμπληρώνοντας: «Στην Ιστορία, πρώτοι οι Ελληνες καθιέρωσαν τον κλάδο ελαίας. Ξέρουν συνεπώς ότι δεν μπορεί να έχει αγκάθια».

Διεθνής στήριξη

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η στάση της Αθήνας τυγχάνει της στήριξης της διεθνούς κοινότητας, δεδομένου ότι εδράζεται στο διεθνές δίκαιο και στην ειρήνη, σε αντιδιαστολή με εκείνη της Τουρκίας που έχει οδηγήσει την ηγεσία της σε «καθοδική περιδίνηση» και διεθνή απομόνωση.

Παραλλήλως, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η προσήλωση της Ελλάδας στις ειρηνικές διαδικασίες συνοδεύεται και από την στον απόλυτο βαθμό ετοιμότητά της, σε όλα τα επίπεδα, να αποκρούσει οποιαδήποτε εις βάρος της κίνηση.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα μας είναι και αισθάνεται «δυνατή και στο τραπέζι του διαλόγου. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να οδηγήσει την Τουρκία στον στίβο της νομιμότητας. Γι’ αυτό και θα επαναλάβω ότι ο δρόμος της συνεννόησης για το ένα –ανοιχτό– εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, αυτό της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ανοικτός, μπορεί να ανοίξει και για την Αγκυρα υπό έναν όρο όμως, να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις».

Και μεταξύ άλλων προσέθεσε: «Οσο κάποιοι θα καταπατούν το διεθνές δίκαιο, τόσο θα αντιμετωπίζονται από τη διεθνή κοινότητα ως ταραξίες».

«Οι εντάσεις στην περιοχή δυσχεραίνουν το ΝΑΤΟ»

Τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για την τουρκική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο εξέφρασε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος επισήμανε ότι οι ενέργειες της Αγκυρας υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. «Εχουμε διαβιβάσει επανειλημμένως στην Τουρκία ότι οι υπερπτήσεις της στην ελληνική επικράτεια, οι γεωτρητικές δραστηριότητές της στα ύδατα της Κύπρου, η υπογραφή του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, καθώς και η δηλωμένη πρόθεσή της να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση αυτού του μνημονίου αποτελούν προκλητικές και μη βοηθητικές ενέργειες, που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ρίκερ. Ο Αμερικανός διπλωμάτης επισήμανε ακόμα ότι βασικός στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα και η αποκλιμάκωση. «Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί βαθιά για τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων. Αυτές οι εντάσεις περιπλέκουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να παρουσιάσει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ενέχουν τον κίνδυνο μιας ακούσιας κλιμάκωσης», είπε επίσης ο κ. Ρίκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή