ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στους εισαγγελείς διαφθοράς σήμερα ο Δημ. Κοντομηνάς

stoys-eisaggeleis-diafthoras-simera-o-dim-kontominas-2000774

Σε βάρος του επιχειρηματία και έξι ακόμα ατόμων, επιχειρηματιών και στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης (έχουν εκτελεστεί τα τρία) ενώ συνολικά οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι 29. Χθες απολογήθηκε ο Μάριος Βαρότσης, που διετέλεσε αναπληρωτής γενικός διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής και Θυγατρικών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και -σύμφωνα με τη δικογραφία- εισηγήθηκε σχετικώς στα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας «τη συμμετοχή στην εταιρεία Bestline Cards S.A. σε ποσοστό 50%…», μια αγορά που προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά (σύμφωνα με τη δικογραφία, 138 εκατ. ευρώ) ενώ κατηγορείται ακόμα ότι συμμετείχε σε επιτροπές του Τ.Τ., οι οποίες δανειοδότησαν επιχειρήσεις χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί τελικά το Τ.Τ.

 Τα αδικήματα Βαρότση

Ο κ. Βαρότσης μαζί με άλλους συγκατηγορούμενούς του φέρεται από τη θέση που βρισκόταν να προέβη σε «χρηματοδότηση – υπέρογκο δανεισμό των εταιρειών (…) υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού (…) ζημιώνοντας έτσι την περιουσία τού ως άνω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος» αναφέρεται στη δικογραφία. Τα αδικήματα που βαρύνουν τον κ. Βαρότση είναι απάτη κατά του Δημοσίου, απιστία και συνέργεια σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο κ. Βαρότσης, πάντως, αρνήθηκε χθες τις κατηγορίες κατά τη διάρκεια της απολογίας του, λέγοντας ότι τα δάνεια δόθηκαν με νόμιμες διαδικασίες σε γνωστές και ισχυρές επιχειρήσεις, λέγοντας μάλιστα ότι εάν έπρεπε να αποφασίσει ξανά -με βάση τις συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο που δόθηκαν τα δάνειαθα είχε κινηθεί με παρόμοιο τρόπο. Σχετικά με την τελική ζημιά που υπέστη το Τ.Τ., ο κ. Βαρότσης φέρεται να υποστήριξε ότι η οικονομική κρίση ήταν εκείνη που έπαιξε μοιραίο ρόλο στη μη εξυπηρέτηση των δανείων και όχι οι αποφάσεις των στελεχών. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε ότι έχει δεχθεί πιέσεις από προϊσταμένους του για να πάρει αποφάσεις.

Μετά την απολογία του ο κ. Βαρότσης, ο πρώτος από τους κατηγορούμενους που πέρασε την πόρτα των ανακριτών, αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 300.000 ευρώ και με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Α.Τ. της περιοχής του κάθε 15 ημέρες. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται επίσης να απολογηθούν οι Χαράλαμπος Γιαγκούδης και Φωτεινή Κρέστα, υπάλληλοι του Τ.Τ. που συμμετείχαν σε επιτροπές που πήραν αποφάσεις σχετικά με δάνεια που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη.