ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Μπέλτσιος άνοιξε την πόρτα στον Τσοχατζόπουλο

o-g-mpeltsios-anoixe-tin-porta-ston-tsochatzopoylo-2000792

Σύμφωνα με τον Χάουν, έναν προικισμένο πωλητή της γερμανικής εταιρείας που δεν ζει πλέον, μετά την καταδίκη του στη Γερμανία, ο κ. Τσοχατζόπουλος τον είχε παραπέμψει στην ομάδα των Γάλλων. Αυτή με τη σειρά της είχε επαφή με τον Γιάννη Μπέλτσιο που σε εκείνη τη φάση δεν είχε την παραμικρή σχέση με την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, της οποίας είχε διατελέσει μέλος. Ο Μπέλτσιος, πάντως, διατηρούσε καλές σχέσεις με συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και με τον κ. Τσοχατζόπουλο, αλλά στο διάστημα εκείνο είχε αναπτύξει ιδιωτικές οικονομικές δραστηριότητες τόσο στον χώρο της ελεγχόμενης στάθμευσης όσο και στην ενέργεια, εκπροσωπώντας ξένους οίκους, μεταξύ των οποίων και η Ferrostaal. Υπάρχουν, ωστόσο, στοιχεία που προκύπτουν από τον φάκελο της γερμανικής δικογραφίας, αλλά και από τους δύο συγκατηγορουμένους του, τους κ. Μιχάλη Ματαντό και Αλέξανδρο Αβατάγγελλο, οι οποίοι καταθέτουν ότι πήρε χρήματα πολύ κοντά στην υπογραφή της σύμβασης. Ιδιαίτερα επιβαρυντική είναι η κατάθεση του κατηγορουμένου Χάουν στην Εισαγγελία του Μονάχου, σύμφωνα με την οποία ο κ. Μπέλτσιος είχε πάρει μέρος σε συνάντηση στο ξενοδοχείο της Βιέννης «Ιμπέριαλ» με τον Χάουν, κατά την οποία φαίνεται ότι έγινε συζήτηση για πληρωμές.

Οι καταθέσεις Ματαντού στο Μόναχο και Αβατάγγελου στην Αθήνα φαίνεται πως τοποθετούν τις πληρωμές οι οποίες έγιναν στον Μπέλτσιο το διάστημα αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης και είχαν σχέση με αυτήν. Η Εισαγγελία θεωρεί ότι, αντιθέτως, ο κ. Μπέλτσιος αργότερα έμεινε μακριά από τη διαδικασία της διαιτησίας, την οποία επιδίωξε ο κ. Αλέξανδρος Αβατάγγελος θεωρώντας ότι τον είχε «ρίξει», με βάση τη αρχική τους συμφωνία, η γερμανική εταιρεία.

Εκπληξη νομικών πηγών

Πάντως και για τον κ. Μπέλτσιο, εκτός από το γεγονός ότι είχε καταθέσει προ ημερών ο κ. Αβατάγγελος και καταθέτει τις επόμενες ημέρες ο Μιχάλης Ματαντός, δεν έχουν προκύψει στοιχεία τέτοια που να δικαιολογούν τη σύλληψή του χθες. Νομικές πηγές εξέφραζαν την έκπληξή τους για τη συγκεκριμένη μεθόδευση, πολύ περισσότερο που ο θεωρούμενος «ως ύποπτος φυγής» Μπέλτσιος δεν είχε ανανεώσει το ταξιδιωτικό του έγγραφο και είχε εμφανισθεί κάθε φορά που του το ζητούσε η Εισαγγελία. Ούτε από την άποψη της πίεσης ώστε να συνεργασθούν για να κατονομάσουν άλλα πολιτικά πρόσωπα έχει νόημα το χθεσινό ένταλμα, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, καθώς ο κ. Μπέλτσιος δεν συνδέεται με άλλο πολιτικό πρόσωπο που να έχει παίξει ρόλο στη σύμβαση των υποβρυχίων πλην του ήδη καταδικασμένου Ακη Τσοχατζόπουλου.