Το ταμείο του κόμματος… του Γιάννη Σμπώκου

Το ταμείο του κόμματος… του Γιάννη Σμπώκου

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύζυγος του κατηγορούμενου Γεωργίου Κ., 80 ετών, είχε στενή σχέση με τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, καθώς και οι δύο είχαν υπηρετήσει στο επιστημονικό διδακτικό προσωπικό του Πολυτεχνείου το 1980. Ο Σμπώκος είχε συμπαρασταθεί στον επιχειρηματία αργότερα, όταν αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας. Ετσι, όταν ο στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου ζήτησε από τον Γεώργιο Κ. να διευκολύνει έναν φίλο του για τη σύσταση μιας εταιρείας, του σύστησε δύο διαχειριστές περιουσίας στην Ελβετία, τον Πιερ και τον Γεώργιο Χ. Αυτοί ίδρυσαν στο όνομα του Γεωργίου Κ. την εταιρεία, αλλά στην πραγματικότητα δικαιούχος ήταν ο φίλος του Σμπώκου. Στο απολογητικό του υπόμνημα στον ανακριτή Γαβριήλ Μ. ο συγκατηγορούμενος του Σμπώκου θυμάται ότι αυτό πρέπει να είχε συμβεί στα τέλη του 1998 ή το 1999. Η εταιρεία του φίλου του κ. Σμπώκου ονομάσθηκε Clavis Ltd και οι διαχειριστές πρέπει να γνώριζαν τον πραγματικό ιδιοκτήτη της εταιρείας.

Αυτό που απέκρυψε ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών ή/και οι διαχειριστές της εταιρείας στον συνταξιούχο επιχειρηματία ήταν ότι ιδιοκτήτης της εταιρείας δεν ήταν άλλος από τον Βλάση Καμπούρογλου, τη θρυλική πλέον μορφή μεσάζοντα στη «δουλειά» των ΤΟΡ Μ-1, που απέστειλε σε δύο λογαριασμούς της UBS (CO-590867.0, CO 633.651.0) 9 εκατομμύρια, και 3,2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε έναν λογαριασμό της UBP (2258651). Tα χρήματα έμπαιναν σχεδόν κάθε μήνα από τις 8.6.1999 ώς τις 5.3.2001, και από τους τρεις λογαριασμούς κατευθύνονταν στην Clavis. Από τα χρήματα αυτά δύο εκατομμύρια δολάρια και 1 εκατομμύριο ευρώ κατευθύνθηκαν σε βιομηχανική εταιρεία στην Ελλάδα που μάλιστα είχε συμμετοχή σε άλλο εξοπλιστικό ως «επιχειρηματική συμμετοχή». Η εισαγγελία υποψιάσθηκε ότι ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της Clavis, Γεώργιος Κ. που είχε διατελέσει και μέλος του Δ.Σ., είχε συμμετάσχει στο ξέπλυμα των χρημάτων που γινόταν από κοινού για τον Ιωάννη Σμπώκο και τον Ακη Τσοχατζόπουλο κατά το κατηγορητήριο.

Οι εταιρείες όπου αρχικά είχαν σταλεί τα χρήματα από τον Σύρο έμπορο Οπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, τον συνέταιρο του Βλάση Καμπούρογλου (Rea International, Calmuny Ltd, N.I.K.A, MSMT, Husky, Chesterton) και στις οποίες ανήκαν οι τρεις ελβετικοί λογαριασμοί, είχαν κοινό διαχειριστή, κατά τον κατηγορούμενο Γεώργιο Κ., την Icsos, έναν όμιλο των αδελφών Χ., των οποίων οι λογαριασμοί έχουν μπλοκαρισθεί στην Ελβετία. Οι αδελφοί Χ. υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν τον Βλάση Καμπούρογλου, αλλά ορισμένα από τα πρώτα εμβάσματα έχουν τις ενδείξεις Vlassis, Campouro III και Καμπούρογλου. Ο Καμπούρογλου μάλιστα, που βρέθηκε νεκρός στην Ινδονησία πέρσι, δίνει εντολή στους διαχειριστές Χ. να τοποθετούν τα κεφάλαιά του από την εταιρεία τους ICSOS, ενώ η συμφωνία ρευστοποίησης υποβάλλεται από τους αδελφούς Χ. προς τον Καμπούρογλου.

Mε τους λογαριασμούς των «διαχειριστών» συμβαίνουν ωστόσο και άλλα περίεργα πράγματα. Ετσι οι αδελφοί Χ. εμφανίζονται να διεκδικούν 3 εκατομμύρια ευρώ από ασφαλιστική εταιρεία με αγωγή με βάση σύμβαση που χρονικά έγινε λίγο μετά την καταβολή των πρώτων μιζών στις 10.11.2000. Ο Γεώργιος Κ. υποστηρίζει με ισχυρά επιχειρήματα ότι το συμβόλαιο αυτό «κλείσθηκε» εν αγνοία του από τους αδελφούς διαχειριστές.

Ζήτημα προκύπτει επίσης και από την αποστολή περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία SDG SRL από την Clavis. Η SDG φέρνει στη συνέχεια χρήματα μέσα στη χώρα σε συγγενικά πρόσωπα του Ακη Τσοχατζόπουλου. Η Clavis, ακόμα, σύμφωνα με ερώτηση του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή φέρεται να έχει συναλλαγές με την εταιρεία AXON που είχε αναλάβει την αντιπροσώπευση των αρμάτων μάχης Leo-2 της Krauss Maffei Wegmann.

O Γεώργιος Κ. επιδίωξε να συναντήσει τον Γιάννη Σμπώκο το 2012. Κατά τη συνάντησή τους ο ίδιος τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αναμειχθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση και αν συνέβαινε αυτό ο Σμπώκος θα αναλάμβανε ολόκληρη την ευθύνη. Φέρεται να του είπε επί λέξει ότι στο όνομά του δεν θα έβρισκαν χρήματα, «από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ είμαι εντάξει». Το τελικό σημείο της κατάθεσης του κατηγορούμενου είναι το πιο εντυπωσιακό όταν στην ερώτηση πώς ο Σμπώκος δικαιολόγησε ότι η εταιρεία συγκέντρωνε αυτά τα χρήματα που συγκέντρωνε: «Ολα τα παραπάνω τα συνδέω με όσα κατά καιρούς μου έλεγε περί σχεδίων του Τσοχατζόπουλου να ιδρύσει κόμμα και της υπόσχεσης του Τσοχατζόπουλου προς τον ίδιο ότι αυτός θα έχει σημαίνουσα θέση στο κόμμα και ότι… για την επίτευξη των σχεδίων υπήρχε ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων…». Το κόμμα του Ακη Τσοχατζόπουλου δεν ιδρύθηκε τελικά και αυτή την εβδομάδα ο Γεώργιος Κ. επέστρεψε στο ελληνικό Δημόσιο 7,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή