Εύσημα από ΗΠΑ στην Ελλάδα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Με μια θερμή δήλωση υποδέχτηκε ο Τζον Κέρι τον Ευ. Βενιζέλο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έδωσε συγχαρητήρια στην Αθήνα για την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την ελληνική προεδρία. Συνεχάρη επίσης την Ελλάδα για την οικονομική της ανάκαμψη, λέγοντας ότι γνωρίζει πως γι’ αυτό χρειάστηκε να ληφθούν εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις: «Βήμα προς βήμα, θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτό, αλλά και στην εξαιρετική μας συνεργασία στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, και σε μια σειρά θεμάτων όπου έχουμε κοινά συμφέροντα», είπε καθιστώντας έτσι σαφές ότι τις συζητήσεις που ακολούθησαν απασχόλησε και το θέμα της τρομοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την πρόσκληση και δήλωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε ό,τι αφορά τα Δυτ. Βαλκάνια, δήλωσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ενταξιακής τους προοπτικής, αρκεί να τηρούνται οι όροι καλής γειτονίας.

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, με τον οποίο συζήτησαν την ελληνική δημοσιονομική προσαρμογή και στον οποίο διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει άλλα δημοσιονομικά μέτρα. Στη συνάντηση συζητήθηκε ευρύτατα ωστόσο το θέμα της υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Μια ημέρα νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε συναντήσεις με τους προέδρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής, Εντ Ρόις.

Οπως δήλωσε ο ίδιος, οι επαφές αυτές έγιναν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και επεκτάθηκαν σε όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, από τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό έως τις θαλάσσιες ζώνες, τους υδρογονάνθρακες στην Ανατ. Μεσόγειο και τις σχέσεις με το Ισραήλ. Η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. και οι προτεραιότητές της βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, μικρό μόνο ενδιαφέρον επέδειξαν οι Αμερικανοί συνομιλητές του υπουργού Εξωτερικών για το θέμα της ΠΓΔΜ, ενώ αναλυτικά συζητήθηκαν οι εξελίξεις και η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία.

Χρυσή Αυγή

Αν και ο κ. Βενιζέλος ήταν προετοιμασμένος, μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, να τεθεί και το ζήτημα της τρομοκρατίας στις συνομιλίες αυτές, οι συγκεκριμένοι συνομιλητές δεν το έθεσαν. Αυτό ωστόσο που συζήτησε ήταν το θέμα της Χ.Α. στη συνάντησή του με στελέχη αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. Οπως ενημέρωσε ο κ. Βενιζέλος τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων δήλωσαν πάρα πολύ ευχαριστημένοι για τη στάση της ελληνικής Δικαιοσύνης και της Βουλής. Με τις οργανώσεις ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε ακόμη τα ενεργειακά, αλλά και το Παλαιστινιακό, όπου μάλιστα ζητήθηκε να αναλάβει η Ελλάδα, ως προεδρία της Ε.Ε., πρωτοβουλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή