Ανάλογες αποφάσεις στην Πορτογαλία

Ανάλογες αποφάσεις στην Πορτογαλία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του ΣτΕ δεν είναι καινοφανής. Εχουν προηγηθεί ανάλογες αποφάσεις των Συνταγματικών Δικαστηρίων στην Πορτογαλία, τη Γερμανία και αλλού, που απηχούν μια ευρύτερη σύγκρουση ανάμεσα στο εκάστοτε εθνικό σύνταγμα και τη χάραξη ευρωπαϊκών πολιτικών σε κεντρικό επίπεδο. Η επίλυση των αντιφάσεων αυτών θα είναι η μεγάλη πρόκληση για την Ευρωζώνη, καθώς τέτοιου είδους δικαστικές ετυμηγορίες απειλούν να τινάξουν στον αέρα τα προγράμματα διάσωσης, που «τρέχουν» στην Ευρωζώνη. Ισως το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η Πορτογαλία.

Τους τελευταίους είκοσι μήνες έχουν εκδοθεί τουλάχιστον πέντε αποφάσεις, με τις οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικά τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας. Από το συνολικό πακέτο περικοπών ύψους 3,9 δισ. ευρώ, κινδυνεύουν 1,3 δισ. ευρώ που θα προέρχονταν από μειώσεις μισθών και συντάξεων. Εως τώρα δεν έχουν βρεθεί ισοδύναμα μέτρα, με αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης προσωρινών μέτρων, όπως η αύξηση φόρων ή ασφαλιστικών εισφορών. Ηδη έχει θεσπιστεί μία «έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης», που καταβάλλεται από συνταξιούχους και ξεκινά από συντάξεις ύψους 1.350 ευρώ και άνω. Το μέτρο θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού.

Στη Γερμανία πάλι, το Συνταγματικό Δικαστήριο χάρισε πολλάκις καρδιοχτύπια στην Ελλάδα, αφού από τις αποφάσεις του κρεμόταν η μακροημέρευση του ESM, η συνέχιση της βοήθειας χρηματοδότησης της χώρας μας, ενώ στα χέρια των κοκκινοφορεμένων δικαστών βρέθηκε προσωρινά και το PSI. Ακόμη όμως και σήμερα δεν έχει παρέλθει η αγωνία για τις παρεμβάσεις του σώματος στις αποφάσεις των Βρυξελλών: εκκρεμεί η κρίσιμη απόφαση για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (OMT) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς κανέναν περιορισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή