Επεστράφη στην κυβέρνηση το προσχέδιο νόμου

Επεστράφη στην κυβέρνηση το προσχέδιο νόμου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Με την τρόικα να ζητεί την εφαρμογή του 100% των προτάσεων του ΟΟΣΑ και όχι το 80% με διάφορες «εκπτώσεις», επεστράφη στην ελληνική κυβέρνηση το προσχέδιο του νόμου που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. «Η τρόικα επιμένει ότι η άρση των περιορισμών στη διάθεση σειράς προϊόντων αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα διαρθρωτική αλλαγή για το πρώτο εξάμηνο του 2014 και ζητεί να εφαρμοστεί το 100% των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Θα έχουμε πρόβλημα εάν δεν προχωρήσουμε», τονίζει στην «Κ» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το ίδιο προσχέδιο επεστράφη για τον αντίθετο λόγο από τα συναρμόδια υπουργεία, ειδικά σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες αλλαγές στο γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία, συνοδευόμενο από αρκετές παρατηρήσεις. «Το ψωμί είναι έτσι κι αλλιώς δική μας αρμοδιότητα. Αλλιώς, μάλλον θα είχαμε κι εκεί παρατηρήσεις», σημειώνει χαριτολογώντας το ίδιο στέλεχος.

Αλλαγή, πάντως, στις διαθέσεις των εμπλεκομένων δεν διαφαίνεται, τουλάχιστον για την ώρα, με το χάσμα να μεγαλώνει. Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έχει συναντηθεί με εκπροσώπους των εκδοτών βιβλίων, των αρτοποιών, των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων, των τσιμεντοβιομηχάνων, ενώ χθες το απόγευμα συναντήθηκε με το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν είναι αντίθετο στο να μικρύνει η λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) που θα μπουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ (σήμερα είναι περί τα 800 σκευάσματα), όπως επίσης και να ορισθεί υπεύθυνος φαρμακοποιός στα νέα σημεία πώλησης.

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των τιμών και της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ, αλλά και σχετικά με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ, βασική θέση του υπουργείου Ανάπτυξης παραμένει ότι αυτή η αλλαγή που προωθεί είναι αλλαγή φιλολαϊκή, καθώς θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών.

Πού στηρίζει αυτή τη θέση; Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, στις χώρες όπου η πώληση των ΜΗΣΥΦΑ γίνεται αποκλειστικά στα φαρμακεία και η τιμή τους τόσο από τη βιομηχανία όσο και η τιμή χονδρικής και λιανικής υπόκειται σε καθεστώς διατίμησης, επομένως λοιπόν και στην Ελλάδα, η λιανική προ φόρων τιμή ανά μονάδα δραστικής ουσίας είναι υψηλότερη κατά 27,6%

Αλλο βασικό επιχείρημα είναι ότι σε 18 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται και από άλλα κανάλια πλην των φαρμακείων. Σε 13 από τις 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, τα ΜΗΣΥΦΑ πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, σε 9 χώρες πωλούνται ακόμη και στα πρατήρια καυσίμων, ενώ σε δέκα χώρες διατίθενται και μέσω Διαδικτύου. Το ΥΠΑΑΝ αντικρούοντας το επιχείρημα περί κινδύνου της δημόσιας υγείας υποστηρίζει ότι σήμερα, που τα ΜΗΣΥΦΑ πωλούνται μόνο στα φαρμακεία, το 1/3 των Ελλήνων λαμβάνει φάρμακα χωρίς συνταγή, ενώ ένας στους τέσσερις λαμβάνει αντιβιοτικά χωρίς συνταγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή