Στις ευρωεκλογές το κόμμα Χατζημαρκάκη

Στις ευρωεκλογές το κόμμα Χατζημαρκάκη

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φιλοδοξία να είναι μια «δυνατή φωνή διεκδίκησης για τους Ελληνες και τις Ελληνίδες στην Ευρώπη» ο κ. Γ. Χατζημαρκάκης ανακοίνωσε χθες επίσημα ότι συγκροτεί κόμμα, τους «Ελληνες Ευρωπαίους Πολίτες», το οποίο θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Σε εκδήλωση που έγινε στο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, ο κ. Χατζημαρκάκης αντιπαρήλθε το ζήτημα του ιδεολογικού στίγματος, μιλώντας για «πραγματισμό» και καθιστώντας σαφές ότι ο προσανατολισμός του νέου κόμματος θα είναι ευρωπαϊκός. Ωστόσο, στο επίκεντρο της κριτικής του κ. Χατζημαρκάκη βρέθηκε η γερμανική πολιτική στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Το πρώην ηγετικό στέλεχος του γερμανικού Φιλελεύθερου Κόμματος χαρακτήρισε την τρόικα «δήθεν τεχνοκρατικό όργανο», που περιορίζει «βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και το εισόδημα του πολίτη». Αν και υποστήριξε ότι η Γερμανία «δεν είχε σχέδιο για ό,τι έγινε», κατηγόρησε τους Γερμανούς για «διπλή ηθική» και τόνισε πως θα πρέπει να κατανοήσουν ότι «η πολιτική που ακολουθούν είναι αδιέξοδη». Εδώ, όπως δήλωσε, «βλέπει τον δικό του ρόλο».

Ο ευρωβουλευτής κάλεσε τους πολίτες «να μη φοβούνται και να μην απελπίζονται» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει «να βγούμε δυναμικά στην Ευρώπη και να τους πούμε κατά πρόσωπο τα λάθη που έγιναν και τι πρέπει να γίνει». Σε επίπεδο προτάσεων, ζήτησε νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε., που θα ανέρχεται στο 3% έως 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, τα οποία θα διατεθούν για μέτρα στήριξης της ανάπτυξης. Πρότεινε ένα «ομόλογο νεολαίας» για την ανεργία στην Ελλάδα, με χρηματοδότηση της ΕΚΤ και ζήτησε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Τέλος, πρότεινε τη σύσταση ενός Ταμείου Ανάπτυξης, που θα στηρίξει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Αίσθηση προκάλεσε ότι αναφέρθηκε και στο κατοχικό δάνειο, λέγοντας ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν σταδιακά και με δόσεις. Τάχθηκε, τέλος, υπέρ της άμεσης αναθεώρησης του Δουβλίνου ΙΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή