«Πρόστιμο» στην Ελ. Ζαρούλια

«Πρόστιμο» στην Ελ. Ζαρούλια

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με "πρόστιμο" κόστους 1.426 ευρώ τιμωρήθηκε χθες η σύζυγος του προφυλακισμένου αρχηγού της Χρυσής Αυγής, για την επιλογή της να κλιμακώσει την εντός του Κοινοβουλίου απρεπή συμπεριφορά της, κάνοντας χρήση του χαρακτηρισμού «αληταρά» με αποδέκτη τον κ. Χαρ. Αθανασίου.

Είχε μόλις ολοκληρωθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας η διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, επί ερωτήσεων που απηύθυναν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ο Ηλ. Κασιδιάρης και η Ελένη Ζαρούλια. Οι ερωτώντες βουλευτές, με αφορμή τη συνεχιζόμενη προφυλάκιση συναδέλφων τους και εκμεταλλευόμενοι την επιλογή του υπουργού Δικαιοσύνης να προσέλθει και να τους απαντήσει, είχαν ήδη καταστήσει σαφείς τις διαθέσεις τους, εξαπολύοντας κατά κύματα και με ύφος χλευαστικό προς τους υπόλοιπους φραστικές επιθέσεις με στόχο τόσο προσωπικά τον κ. Αθανασίου όσο και ευρύτερα την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβαν ισχυρισμούς περί «πολιτικής δίωξης» της Χ.Α. και για παρεμβάσεις υπουργών και προσωπικά του κ. Αθανασίου σε δικαστικούς λειτουργούς. Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Χρ. Μαρκογιαννάκης έως εκείνη τη στιγμή μόνο μία φορά παρενέβη, προκειμένου να συστήσει στον Ηλ. Κασιδιάρη να ομιλεί στον ερωτώμενο υπουργό στον πληθυντικό και όχι στον ενικό, όπως ο βουλευτής της Χ.Α. -με έκδηλες επιθετικές διαθέσεις- έπραττε.

Μόλις, όμως, κατά τη διάρκεια της αποχώρησής της από την αίθουσα η Ελένη Ζαρούλια φώναξε «αληταρά», στρέφοντας το βλέμμα της προς το μέρος του κ. Αθανασίου, ο προεδρεύων ζητώντας και λαμβάνοντας την έγκριση του σώματος, επέβαλε «πειθαρχική ποινή αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς» στη βουλευτή, κάνοντας χρήση του Κανονισμού της Βουλής. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το σχετικό άρθρο, σύμφωνα με το οποίο «περικόπτεται το ένα τέταρτο της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης».

Υπενθυμίζεται ότι πολλές φορές από την ημέρα που εισήλθαν στο Κοινοβούλιο οι βουλευτές της Χ.Α. έχουν προβεί σε σειρά προκλήσεων, με ύβρεις και απειλές κατά πάντων, αλλά ουδέποτε τιμωρήθηκαν για την αντικοινοβουλευτική τους συμπεριφορά, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό. Ούτε και τότε ακόμα που η Ελένη Ζαρούλια εξαπέλυε προσωπική, χυδαία επίθεση και μάλιστα από του βήματος, κατά του Δ΄ αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη, δίχως να έχει εκείνη η επιλογή της οποιαδήποτε επίπτωση.

Σημείο-καμπή για την ασυδοσία της Χ.Α. εντός του «ναού της Δημοκρατίας» (που πάντως φάνηκε προς στιγμήν να αυτοπεριορίζεται από τότε που άρχισαν οι προφυλακίσεις) υπήρξε το περιστατικό με την εν μέσω ύβρεων αποχώρηση των βουλευτών της από την αίθουσα της Ολομέλειας, πριν παρέμβει ο φρούραρχος της Βουλής, τον οποίο εν τω μεταξύ είχε καλέσει το προεδρείο ώστε να αντιμετωπιστεί η εκτός ελέγχου συμπεριφορά των χρυσαυγιτών.

Αναθεώρηση πλαισίου

Στη σκιά του χθεσινού επεισοδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης με αφορμή την απόδραση Χρ. Ξηρού είπε ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το ζήτημα των αδειών των φυλακισμένων, όχι με στόχο την κατάργησή του, αλλά την αυστηροποίησή του. Ο κ. Αθανασίου προανήγγειλε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία το αμέσως προσεχές διάστημα, τονίζοντας πως ο εν λόγω θεσμός θεωρείται επιτυχημένος, μια και, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μόλις το 2,5% εκείνων που έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος παραβίασε τους όρους της άδειάς του.

Ειδικότερα για την περίπτωση Ξηρού, αφού επανέλαβε ότι κατά την άποψή του κακώς χορηγήθηκε στον συγκεκριμένο άδεια, επανέλαβε πως βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση, κατόπιν εντολής του, για τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών των μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή