Μεϊμαράκης: Αναβάθμιση του ρόλου των βουλευτών

Μεϊμαράκης: Αναβάθμιση του ρόλου των βουλευτών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την έκφραση ανησυχιών για το κλίμα ευρωσκεπτικισμού, ύμνους στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, αλλά και με μηνύματα που έχουν αποδέκτες τους «σκεπτόμενους μόνο με τεχνοκρατικούς όρους» αναφορικά με τις αντοχές των πολιτών, «σφράγισε» ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης τα πρώτα 24ωρα της κοινοβουλευτικής διάστασης που έχει η εξάμηνη ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Διεθνείς διασκέψεις

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Κοινοβούλιο μεταξύ άλλων θα φιλοξενήσει διεθνείς διασκέψεις με θέματα όπως η κοινή πολιτική ασφάλειας, ο ρόλος των θεσμικών οργάνων και η ανάπτυξη.

Είναι ανάγκη να εξαλειφθεί «το δημοκρατικό έλλειμμα που δυστυχώς παρατηρείται σήμερα στην Ευρώπη. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας κατά την έναρξη της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Οικονομική Διακυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα παραταθεί «η αβεβαιότητα που κυριαρχεί», κάνοντας λόγο και για «χάσμα ευρωπαϊκού Νότου και Βορρά, που διευρύνεται, καταδικάζοντας ειδικά τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής σε έναν αντιαναπτυξιακό φαύλο κύκλο». Τούτων δοθέντων, ο κ. Μεϊμαράκης υπογραμμίζει: «Τώρα είναι κρισιμότερη από ποτέ η διασφάλιση της δημοκρατικής νομιμότητας των προγραμμάτων» που εφαρμόζονται. «Το γεγονός ότι τα εθνικά Κοινοβούλια περιορίζονται σε επικυρωτικό ή ελεγκτικό ρόλο είναι κάτι που κάνει τους βουλευτές των εθνικών Κοινοβουλίων να αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν φτάνει εκεί που πρέπει και, κατά συνέπεια, δεν φτάνει η φωνή των πολιτών που εκπροσωπούμε», προσθέτει.

Αναφερόμενος ευθέως σε πτυχές άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, ο πρόεδρος της Βουλής, αφού σημειώνει πως «θα πρέπει να δούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις επιπτώσεις της κρίσεως στην κοινωνία», κάνει λόγο για «επιδείνωση πολλών κοινωνικών δεικτών και της ποιότητας ζωής», για να συμπληρώσει με έμφαση: «Επιμένοντας οι εκπρόσωποι των δανειστών μας σε ζητήματα που καμιά φορά είναι ήσσονος σημασίας από πλευράς δημοσιονομικού οφέλους, αλλά μεγάλης σημασίας ως προς τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην ελληνική κοινωνία, θέτουν σε κίνδυνο όλη τη μέχρι τώρα προσπάθεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή