ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Οι μάσκες, οι ριψάσπιδες και ο αναστοχασμός

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Οι μάσκες, οι ριψάσπιδες και ο αναστοχασμός

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσοι έτυχε να παρακολουθήσουν τη χθεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο για τη συμπλήρωση 46 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, πιθανόν να σκέφτηκαν πως διοργανώθηκε σαν από τυπική υποχρέωση: Η γενέθλια γιορτή ήταν αναντίστοιχη του πολιτικού συμβολισμού που θα ανέμενε κάποιος για μια τέτοια περίσταση. Η ομιλία της νυν προέδρου του κόμματος ήταν στο μέγιστο μέρος της αφιερωμένη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την κυρία Φωτεινή Γεννηματά να αναλύει θέσεις και προτάσεις τις οποίες υποτίθεται πως θα παρουσιάσει την Δευτέρα στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που εκείνη προκάλεσε με την ίδια θεματολογία. Οσοι ανέμεναν να δουν και να ακούσουν μια ομιλία με επίκεντρο την πολιτική πρόταση του κόμματος στην τρέχουσα συγκυρία, έφυγαν μάλλον μη ικανοποιημένοι, ή και κάπως μπερδεμένοι.

Το «μπέρδεμα» βεβαίως σε αυτό το ειδικότερο επίπεδο, δεν είναι μακράν μιας επίσης μπερδεμένης πραγματικότητας: ποίου κόμματος ακριβώς την πολιτική πρόταση ανέμεναν; Του ΠΑΣΟΚ που γιόρταζε ως αυτόνομου πολιτικού σχήματος, ή του «Κινήματος Αλλαγής», συνιστώσα του οποίου είναι πλέον το ΠΑΣΟΚ;     

Δύο φορείς, μία διεύθυνση

Στη Βουλή ο κ. Β. Κεγκέρογλου, είναι γνωστός όχι μόνο για την έντονη κοινοβουλευτική του δραστηριότητα, αλλά και για την επίσης έντονη ενόχλησή του κάθε που ακούει «ΚΙΝΑΛ». Δεν φαίνεται να είναι τόσο που τον ενοχλεί το αρκτικόλεξο και που θέλει ν’ ακούσει την πλήρη ονομασία «Κίνημα Αλλαγής». είναι, μάλλον, που του λείπει το ΠΑΣΟΚ (εδώ, δεν είναι ενοχλητικό που δεν λέγεται ολόκληρο κάθε φορά, δηλαδή «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα»).

Οι δύο πολιτικοί φορείς, ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ, έχουν διαφορετικές διαδικτυακές σελίδες, αλλά ίδια πρόεδρο, διεύθυνση και τηλέφωνο, στην ιστορική Χαριλάου Τρικούπη. Το ΚΙΝΑΛ έχει σύμβολο ένα πολύχρωμο λουλούδι, ενώ το ΠΑΣΟΚ το γνωστό πράσινο ήλιο. Το ΚΙΝΑΛ έχει κι άλλους εκτός από το ΠΑΣΟΚ, τυπικά, στη σύνθεσή του: το ΚΙΔΗΣΟ (Κίνημα Δημοκρατικών Σοσιαλιστών) που ίδρυσε ο … πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου – έτερη πρωτοτυπία και αυτή, ο πρώην πρόπεδρος να είναι συνεργαζόμενος, και το πανελληνίως άγνωστο ΕΔΕΜ (Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης).

Οι κάπως παλαιότεροι έχουν κρατήσει στη μνήμη τους ότι το ΚΙΝΑΛ αποτέλεσε τέκνο της ανάγκης, όταν το ΠΑΣΟΚ λύγιζε κάτω από το βάρος της κυβερνητικής διαχείρισης και της μνημονιακής κρίσης, και ήθελε κάπως να «διασωθεί» εμφανίζοντας εαυτόν να πρωταγωνιστεί σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία πολιτικών συμμαχιών και κοινωνικών ανοιγμάτων. Κάποιοι, μάλιστα, σήμερα ομιλούν περί ανάλογης «πορείας» και του κόμματος του κ. Αλ. Τσίπρα, καθώς «δίπλα» στον τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ» προστίθεται πια και το «Δημοκρατική Συμμαχία». Ίσως και αυτό το τελευταίο είναι επίσης «τέκνο της ανάγκης», δεδομένου ότι στο σημερινό ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και εντονότατη παρουσία του παλαιού ΠΑΣΟΚ: στελεχών που έφυγαν από τη Χαριλάου Τρικούπη για να βρεθούν ακόμα και σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης, κατά την προηγούμενη πολιτική περίοδο. Μεταξύ αυτών; Ο κ. Χρ. Σπίρτζης που είχε την έμπνευση χθες, στα γενέθλια του παλαιού του κόμματος να κάνει ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας: «Είμαστε πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας». Τί το ήθελε; Ο πρώην σύντροφός του και νυν πολιτικός του αντίπαλος, που έμεινε στο ΠΑΣΟΚ (και στο ΚΙΝΑΛ), Οδ. Κωνσταντινόπουλος του απάντησε δημοσίως: «Μα πως γίνεται να είσαι τόσο μεγάλος πολιτικός ξεφτίλας. Να ανεβάζεις τέτοιο ποστ και την ίδια ώρα να γλείφεις τον κ. Τζανακόπουλο που λέει ότι το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε την χώρα για 40 χρόνια. Αν είσαι Πιστός στην αξία της καρέκλας βέβαια, όλα γίνονται».

Προς συγκεκριμένα πρόσωπα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον, και οι αιχμές της κυρίας Γεννηματά, κατά τη χθεσινή της ομιλία: Είμαστε, είπε, «απέναντι σε αυτούς που φορούν τη μάσκα του σοσιαλδημοκράτη και προσπαθούν να μας μιμηθούν, χωρίς επιτυχία».

Τούτων δοθέντων, δεν πέρασε απαρατήρητη και μια αποστροφή του μηνύματος του κ. Γ. Παπανδρέου για τα χθεσινά γενέθλια του ΠΑΣΟΚ: «Οι λίγοι ριψάσπιδες, πρόθυμοι υπηρέτες συμφερόντων και κατεστημένων, που με τη στάση τους έδωσαν αφορμές σε κάποιους να πλήξουν την Παράταξή μας, δεν μπορούν να αμαυρώσουν το ιστορικό έργο της Προοδευτικής Παράταξης», είπε χαρακτηριστικά.

«Αναστοχασμός»

Κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε, τέλος, και μια άλλη δημόσια παρέμβαση στελέχους που άφησε έντονο το αποτύπωμά του στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ: πρώην πρόεδρός του αλλά τώρα εκτός των γραμμών του ΚΙΝΑΛ και με αυτόφωτη παρουσία του στα κοινά, ο κ. Ευ. Βενιζέλος μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσε το δικό του στίγμα:

«Ως μικρή συμβολή στον αναστοχασμό που απαιτεί η σημερινή επέτειος, αναδημοσιεύω την ομιλία που έκανα ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις 3.9.2012. Όταν η Ιστορία δοκίμαζε τις αντοχές των λέξεων και απαιτούσε καθαρές προτεραιότητες για τον Τόπο» έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, επαναφέροντας στη μνήμη την εξαιρετικά δύσκολη -και για το ΠΑΣΟΚ- εποχή εκείνης της παλαιάς ομιλίας του. Ποιός, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, μπορεί να ξεχάσει όσα γίνονταν στο κόμμα και ευρύτερα στη συγκεκριμένη παράταξη, το ταραγμένο 2012; Για την ιστορία, μεταξύ άλλων, τότε ο κ. Βενιζέλος μιλούσε για «ένα νέο κοινωνικό συνασπισμό δυνάμεων που δεν έχει ως βάση του τη σχέση με την εξουσία, το κράτος και τις προσόδους που απορρέουν από αυτό, αλλά την κοινή πίστη πως αυτή η παράταξη δεν είναι “ένα πουκάμισο αδειανό”, αλλά το συλλογικό υποκείμενο που μπορεί να κάνει πράξη την Αυτοδύναμη Ελλάδα του 2020».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή