Ασκήσεις τακτικής και ισορροπίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Ασκήσεις τακτικής και ισορροπίας στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ήταν ο τρόπος τελικά για να σταματήσουν να διαφωνούν στον ΣΥΡΙΖΑ οι «προεδρικοί», οι παλαιοί «κομματικοί», οι «53+», οι «πασοκογενείς σύμμαχοι» και τα στελέχη που συγκροτούν τη «Γέφυρα»: ο αιφνιδιασμός. Αυτή την τακτική ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας κίνηση ματ. Η αναβολή του συνεδρίου αποσυμπίεσε την κατάσταση και έδωσε τέλος σε μια άγονη συζήτηση που δεν είχε σταματήσει τους τελευταίους μήνες. Οσοι επιθυμούσαν να πραγματοποιηθεί το συνέδριο ακόμα και ψηφιακά πίεζαν, γιατί δεν ήθελαν το ξεχείλωμα των εσωκομματικών διαδικασιών, ενώ οι υπόλοιποι δήλωναν αρνητικοί στο να συμμετάσχουν σε μια «μισή» διαδικασία, όπως τόνιζαν.  

Επιμέρους διαφωνίες υπάρχουν για τις αλλαγές που προωθούνται, όμως δεν είναι τόσο ισχυρές ώστε να μην προχωρήσει το ξεκαθάρισμα που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα. Οι ζυμώσεις ήταν έντονες τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την Τετάρτη το βράδυ συνεδρίασε η «Κίνηση Μελών» μαζί με μέλη της «Προοδευτικής Συμμαχίας» και την Παρασκευή οι «53+». Η πλειοψηφούσα τάση δεν φαίνεται να εκφράζει, πλέον, ενστάσεις για την προοπτική διεξαγωγής του συνεδρίου το 2021, θεωρώντας πως έτσι θα μειωθούν οι εντάσεις. Ωστόσο, δεν δηλώνουν «ενθουσιασμένοι» από την επιλογή ο Νάσος Ηλιόπουλος να αντικαταστήσει τον Αλέξη Χαρίτση στη θέση του εκπροσώπου Τύπου. Για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, που θα αναλάβει τα ηνία του κόμματος ως γραμματέας, η αποδοχή είναι σχεδόν καθολική, αν και δεν ανήκει στο μπλοκ των «προεδρικών». Κορυφαίο στέλεχος της τάσης δήλωνε στην «Κ»: «Είναι εκρηκτικός, δύσκολος, αλλά έμπιστος. Δείχνει τη βούληση του Τσίπρα να το ελέγξει».

Στις τάξεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης διαφωνούν με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, με στελέχη των «53+» να αναφέρουν πως θα επιθυμούσαν να γίνει με πιο ήπιο τρόπο η αποχώρηση του Πάνου Σκουρλέτη από τη θέση του γραμματέα. Οι πιο καχύποπτοι βλέπουν πίσω από την τοποθέτηση Τζανακόπουλου στη θέση τού «νούμερο δύο» στο κόμμα μια προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να «ψαλιδίσει» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τον τελευταίο χρόνο, με τις παρεμβάσεις του ο τομεάρχης Οικονομικών είχε αναδειχθεί ως ο δεύτερος ισχυρός πόλος στην Κουμουνδούρου. Το προφίλ του νέου γραμματέα είναι ιδανικό: Ανήκει ακόμη στη γενιά των 30άρηδων, είναι και ο ίδιος επικεφαλής μιας τάσης, του «Αριστερού Δικτύου», έχει διαφοροποιηθεί αρκετές φορές στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας από την κεντρική γραμμή και ως πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει κερδίσει το προνόμιο να συνομιλεί με τους πάντες. 

Με ανεβασμένες τις μετοχές του στο εσωκομματικό χρηματιστήριο και με την περίοδο προσαρμογής που θα ακολουθήσει, ο Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένως να καταφέρει να κερδίσει τη «σιωπή» του Τσακαλώτου για ένα διάστημα μέχρι το συνέδριο. Η άλλη ανάγνωση σχετικά με τις επιλογές του έχει να κάνει με την εμπροσθοφυλακή της αντιπολιτευτικής ομάδας του, που είναι το οικονομικό επιτελείο. Η διαφαινόμενη, έως αυτή τη στιγμή, απομάκρυνση του Νίκου Παππά από τον τομέα της Οικονομίας και συνεπώς από το «περιβάλλον» Τσακαλώτου, με τον οποίο δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις, στοχεύει στο να αναβαθμίσει το συγκεκριμένο νευραλγικό κομμάτι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο τέως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ωστόσο, με τις γέφυρες που διαθέτει με τους «πασοκογενείς», παραμένει πάντα χρήσιμος μέσα στο κόμμα. 

Το εγχείρημα του προέδρου, πάντως, δεν θα έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία αν πολύ σύντομα στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργηθούν νέες ομαδοποιήσεις, σε μια προσπάθεια των «χαμένων» να κερδίσουν έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή