Mετωπική με επίκεντρο την οικονομία

Mετωπική με επίκεντρο την οικονομία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωθυπουργική έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να μη μετατραπεί η συζήτηση για το ζήτημα της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην οικονομία και το κοινωνικό πεδίο σε μια άγονη κομματική διαμάχη, δεν βρήκε ανταπόκριση στη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Οι θέσεις αλλά και τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αμφισβητήθηκαν εντόνως από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ η κριτική την οποία δέχθηκε είχε και στιγμές οξύτατων προσωπικών επιθέσεων ειδικά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, έμεινε μετέωρη και η πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη να παρουσιαστούν προτάσεις, δηλώνοντας έτοιμος να τις υιοθετήσει: «Θα ακούσω με πολλή προσοχή τις απόψεις σας. Είμαι έτοιμος να υιοθετήσω οποιαδήποτε δημιουργική σκέψη ή πρόταση μπορεί να κάνει τη δουλειά μας καλύτερη. Και σας καλώ όλους να αντιμετωπίσουμε αυτή την εθνική πρόκληση μαζί, βασισμένοι πάνω απ’ όλα στην επιστημονική αλήθεια, στον πολιτικό ρεαλισμό και κυρίως στον ορθό λόγο», είπε χαρακτηριστικά.

Απέναντί του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της κριτικής σε όλα τα επίπεδα: αμφισβήτησε την επάρκεια των μέτρων για την πανδημία τόσο κατά το πρώτο όσο και το δεύτερο κύμα, επέκρινε τις κυβερνητικές επιλογές στο μέτωπο του τουρισμού και στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων, ενώ ήταν ιδιαίτερα καυστικός όσον αφορά την πολιτική της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας. Κλιμακώνοντας δε την επιθετική του στρατηγική, στράφηκε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κυβερνάτε με το ψέμα και τον φόβο. Ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει από τη χώρα είστε εσείς που υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό ισχυρή ανάπτυξη και φέρατε υπανάπτυξη 15% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι «καμία χώρα δεν μένει αλώβητη από την ύφεση που γεννά η πανδημία», σημείωνε επικαλούμενος επίσημα στοιχεία ότι μπορεί η ύφεση έως τώρα να είναι «πάρα πολύ επώδυνη», πλην όμως, είναι χαμηλότερη από τον μέσον όρο της Ευρωζώνης. Υπό αυτό το πρίσμα, και επισημαίνοντας ότι συγκεκριμένες τοποθετήσεις θα κάνει σε λίγες ημέρες στο πλαίσιο της ΔΕΘ από τη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε: «Συνιστώ περισσότερη περίσκεψη συνολικά στην αντιπολίτευση, να μη φέρνει τους αριθμούς στα μέτρα των δικών της επιδιώξεων. Και λιγότερη κινδυνολογία. Γιατί ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια της κρίσης». Και αφού σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ακόμα απάντηση ως προς το πότε θα βγούμε από την κρίση και πως οριστική απάντηση θα έρθει μόνον όταν βρεθεί εμβόλιο», συμπλήρωσε: «Αν τα πράγματα στην οικονομία πήγαιναν τόσο τραγικά όσο τα παρουσιάζετε, φαντάζομαι ότι κάποιοι στις διεθνείς αγορές θα το είχαν αντιληφθεί και δεν θα προσέφεραν στη χώρα μας ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Το πεδίο, λοιπόν, στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε μοιάζει με κινούμενη άμμο. Και όπως ξεκίνησα, θα καταλήξω λέγοντας ότι δεν πρέπει να είναι έδαφος για μικρόψυχους διαγκωνισμούς».

Ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε εκ νέου τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού και τα παρουσιασθέντα στοιχεία για όλα, και για την οικονομία, υποστηρίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση».

Τις κυβερνητικές επιλογές αμφισβήτησαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Βουλής κ. Κ. Τασούλας απηύθυνε ερώτηση στον πρωθυπουργό πριν από τη δευτερολογία του, αν θα ήθελε να προστεθεί και ο χρόνος της τριτολογίας του, επειδή «ξέρει ότι αργότερα απόψε θα έχει μια πολύ σημαντική επικοινωνία και ίσως χρειαστεί να αποχωρήσει από την αίθουσα». Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι θα μείνει όσο μπορεί περισσότερο, ενώ έφυγε μετά τη δευτερολογία Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή