Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονότατο προβληματισμό αλλά και πολυεπίπεδη κινητοποίηση προκαλούν στην κυβέρνηση τα τελευταία σοβαρά γεγονότα στη Μόρια, και ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Στ. Πέτσας σημείωσε χθες πως τα γεγονότα αυτά «εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας». Την ίδια στιγμή, το προσφυγικό-μεταναστευτικό που βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο διεθνών επαφών του πρωθυπουργού – ετέθη ως ζήτημα προχθές και στην τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, αποτελεί επιπροσθέτως και αφορμή για νέες οξύτατες επιθέσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό μέτωπο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφού παρουσίασε συνοπτικά τους σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών «στέγασης, σίτισης και υγειονομικής προστασίας», έστειλε εκ νέου σήμα ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε δεν θα βγει από το νησί: «Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια, θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνον τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν. Επομένως, ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές, να το ξεχάσουν».

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι χθεσινές τοποθετήσεις του κ. Πέτσα είχαν και το στοιχείο της αυτοκριτικής, καθώς –όπως είπε– η κυβέρνηση δεν επέδειξε αποφασιστικότητα προ ολίγων μηνών, στην υλοποίηση των σχεδίων κατασκευής κλειστής δομής εξαιτίας των τότε αντιδράσεων. «Υπάρχει μερίδιο ευθύνης, φυσικά και στην κυβέρνηση, για το γεγονός ότι δεν επέδειξε την αποφασιστικότητα που απαιτούνταν εκείνη τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά και έκανε έκκληση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «να βρούμε μια μεσοπρόθεσμη μόνιμη λύση, η οποία περιλαμβάνει απαρεγκλίτως τη δημιουργία κλειστής ελεγχόμενης δομής».

Για «εγκληματική ανευθυνότητα» της κυβέρνησης έκανε λόγο από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλιόπουλος: «Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία κλειστών δομών, θα μετατρέψει τα νησιά σε φυλακές. Καλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να σταματήσει να σχεδιάζει με μοναδικό κριτήριο την κάλυψη της ακροδεξιάς προεκλογικής της ρητορικής», είπε.

«Το πρόβλημα στη Μόρια υπάρχει από το 2015. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, που δημιούργησε ουσιαστικά τον εγκλωβισμό στα νησιά υπογράφοντας την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας όσο και η Ν.Δ. έχουν αποτύχει παταγωδώς να διαχειριστούν την κατάσταση», σχολίασε από το ΚΙΝΑΛ ο κ. Γ. Καμίνης.

To KKE

«Το έγκλημα αυτό βαραίνει την κυβέρνηση της Ν.Δ., βαραίνει, όμως, και τον ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση πρωτοστάτησε σ’ αυτή την αθλιότητα και σήμερα παριστάνει τον ευαίσθητο», επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Τη γνωστή πρότασή του για μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών «σε ακατοίκητα νησιά», επαναδιατύπωσε χθες στη Βουλή ο κ. Κυρ. Βελόπουλος.

«Με συναίνεση της προηγούμενης αλλά και της τωρινής κυβέρνησης φτάσαμε στη Μόρια», ανέφερε ο κ. Κλ. Γεωργιάδης (ΜέΡΑ25).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή