Ράμα: «Στον σωστό δρόμο» για επίλυση διαφορών

Ράμα: «Στον σωστό δρόμο» για επίλυση διαφορών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αθήνα και Τίρανα βρίσκονται, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα, «στον σωστό δρόμο» να επιλύσουν κάποιες από τις διαφορές τους, σκιαγραφώντας και τη συμφωνία για οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). 

Στο τραπέζι που παρέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τιμήν του ομολόγου του, έγινε σαφές ότι, παρά τις υφιστάμενες διαφορές, οι δύο πλευρές έχουν διάθεση να βρουν τρόπο ώστε το αδιέξοδο στο οποίο είχε οδηγηθεί η συμφωνία για οριοθέτηση του 2009, λόγω της πρακτικής απουσίας συνταγματικού δικαστηρίου στην Αλβανία, να ξεπεραστεί. 

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Αλβανίας ενδιαφέρει και την Αγκυρα, κάτι που προκύπτει και από τη στάση που έκανε ο κ. Ράμα στη Μαρμαρίδα, όπου και έγινε δεκτός από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτού ταξιδέψει έως την Αθήνα για το συνέδριο του Economist. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Αγκυρα έχει συμφωνία με τα Τίρανα για τουρκική ναυτική βάση στον Αυλώνα. 

Η αντιπαράθεση

Στο συνέδριο, πάντως, ο κ. Ράμα είχε μια μικρή αντιπαράθεση με την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σημείωσε ότι βασικός παράγοντας να μην οριστικοποιηθεί η συμφωνία του 2009 με την Αλβανία ήταν η Τουρκία. «Η παρέμβαση τρίτων χωρών δεν βοηθάει, ξέρουμε ότι η Τουρκία ήταν κατά της συμφωνίας», είπε η κ. Μπακογιάννη, η οποία, πάντως, σημείωσε ότι «θα είναι σημαντική και για τις δύο χώρες» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα υπέγραψε δύο σημαντικές συμφωνίες, με την Αίγυπτο και την Ιταλία, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία και με την Αλβανία». 

Ο κ. Ράμα αρνήθηκε τα περί τουρκικής ανάμειξης σε αυτή την υπόθεση, λέγοντας ότι, αντιπολιτευόμενος τότε (το 2009), προσέφυγε στο συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας, διότι, όπως είπε, φοβόταν την αυξανόμενη ένταση στη χώρα του. Ο κ. Ράμα ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, διότι, όπως είπε, «επέδειξαν εποικοδομητική συμπεριφορά και επιθυμία να επιλυθεί το θέμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή