ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής

Ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συνάντηση-ορόσημο για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων χαρακτηρίζει το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης. Η έκβαση της Συνόδου, που θα λάβει χώρα στις 24-25 Σεπτεμβρίου, μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις των δύο πλευρών «σε δύο αντίθετες κατευθύνσεις», σημειώνει, αποφεύγοντας να προβλέψει προς τα πού θα οδηγηθούν τελικά τα πράγματα.

«Τα προβλήματα με την Τουρκία αυξάνονται», παρατηρεί η ίδια πηγή, αναφερόμενη στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και στην τουρκική δραστηριότητα στη Συρία και στη Λιβύη. Υπάρχουν ακόμα προοπτικές προόδου πριν από την έναρξη της Συνόδου (στις 24 Σεπτεμβρίου), λέει, με την καγκελάριο Μέρκελ να έχει εμπλακεί ενεργά για την επίτευξη ουσιαστικής αποκλιμάκωσης και επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Αν συμβεί αυτό, σημειώνει, ενδέχεται να πάρει διαφορετική τροπή το Συμβούλιο όσον αφορά τη συζήτηση για την Τουρκία. Ωστόσο –αναφερόμενος έμμεσα στη σειρά προκλήσεων από την πλευρά της Αγκυρας τους τελευταίους μήνες– τονίζει ότι «το παρακολουθούμε αυτό εδώ και πολύ καιρό πλέον· είναι καιρός να ληφθεί μια απόφαση».

Ενόψει της Συνόδου και στον απόηχο του ταξιδιού του στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στη Μάλτα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε νέα επικοινωνία χθες με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με τον ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., ο κ. Μισέλ συζήτησε με τον κ. Ερντογάν για το ευρύτερο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων και τις παραμέτρους τους, για την αναβίωση διμερών συνομιλιών για ζητήματα των δύο πλευρών και για την πιθανή διοργάνωση μιας διε-θνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Οι διαβουλεύσεις αυτές θα συνεχιστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Επίσης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την κ. Μέρκελ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, που εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε σχέση με τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, αλλά και με τις απειλές για το θέμα της Αμμοχώστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Λευκωσίας. Στην Αθήνα, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συζήτησε τις σχέσεις των δύο πλευρών και τον προγραμματισμό διμερών συναντήσεων.

Παράλληλα, χθες, σε ψήφισμά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τον κίνδυνο περαιτέρω στρατιωτικής εμπλοκής μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Στο ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Δηλώνοντας ότι η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, καλούν την Τουρκία να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απόσχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την «εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική» της. Βιώσιμη επίλυση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω διαλόγου, διπλωματίας και διαπραγματεύσεων, αναφέρεται στο ψήφισμα, το οποίο καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και ειδικά την Τουρκία, να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω της απόσυρσης των δυνάμεών τους από την περιοχή. 

Την προσεχή Τρίτη θα υπάρξει συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πρόκειται για το τελευταίο φόρουμ σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο οποίο θα εξεταστεί η πρόοδος στην αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο πριν από τη Σύνοδο.