Μισέλ: Απρόβλεπτες εξελίξεις και εντάσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Μισέλ: Απρόβλεπτες εξελίξεις και εντάσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εκ νέου αναφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην προβληματική σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας έκανε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel, ο κ. Σαρλ Μισέλ είπε ότι «στην Ανατ. Μεσόγειο βλέπουμε εντάσεις και απρόβλεπτες εξελίξεις […]  Ασκείται πίεση στην κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου. Η σχέση μας με την Τουρκία βρίσκεται υπό σκληρή δοκιμασία». Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μισέλ είπε ότι «θα αφιερωθεί στην υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής σε σχέση με αυτήν την περιοχή. Πρότεινα τη διοργάνωση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατ. Μεσόγειο, όπου θα συζητηθούν οι οριοθετήσεις των θαλασσίων ζωνών, η ενέργεια, η ασφάλεια, η μετανάστευση κ.λπ.». Πάντως διαφώνησε με την πρόσφατη τοποθέτηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέρ της λήψης αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής με ειδική πλειοψηφία. Η εγκατάλειψη της ομοφωνίας «μπορεί να είναι μία απατηλά καλή ιδέα», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τις αναγκαίες διαβουλεύσεις μπορεί να υπάρξει συναίνεση στο Συμβούλιο, τόσο για τη Λευκορωσία όσο και την Ανατ. Μεσόγειο.

Εν τω μεταξύ, η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» δημοσίευσε προχθές επιστολή του Τ. Ερντογάν προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., πλην Ελλάδας και Κύπρου. Στην τρισέλιδη επιστολή, που εστάλη παραμονές της αναβληθείσας Συνόδου, ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει έτοιμος για διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις» με την Ελλάδα και εκφράζει παράπονα για τη στάση της Ε.Ε. στο θέμα των εντάσεων στην Ανατ. Μεσόγειο. Θέτει ως στόχο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας μας στην υφαλοκρηπίδα μας». Κατηγορεί τη Λευκωσία για σειρά μονομερών ενεργειών από το 2003 και μετά και ισχυρίζεται ότι οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου σε σχέση με τη θαλάσσια δικαιοδοσία αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της Τουρκίας εντός του Κόλπου της Αττάλειας. Διατυπώνει, μάλιστα, πρόταση για τον διαμοιρασμό των εσόδων του φυσικού αερίου μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί ανεξαρτήτως επίλυσης του Κυπριακού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή