«Καμπάνες» για παραδειγματισμό ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας

«Καμπάνες» για παραδειγματισμό ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ΣΥΡΙΖΑ διαγραφές δεν γίνονταν. Στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τι αλλάζει; Το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα διαβεί τον Ρουβίκωνα θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των κομματικών και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ειδικά από τη στιγμή κατά την οποία η προεδρική ομάδα έχει βάλει στο στόχαστρο τον τέως υπουργό Οικονομικών και περιμένει το επόμενο χτύπημά του. Η εξίσωση πάντως δεν είναι απλή, γιατί η Ολγα Γεροβασίλη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και κατ’ επέκταση ο πρόεδρος δεν πρέπει να αποδειχθούν σκληροί μόνο με τους «αδύναμους» και τα πρώτης γραμμής στελέχη να πέφτουν συνεχώς στα μαλακά. Η «περίπτωση Τσακαλώτου» και άλλων κορυφαίων κομματικών στελεχών μόνο εύκολη δεν είναι. «Θα προβλημάτιζε ακόμα και τον αείμνηστο Δημήτρη Παγορόπουλο του ΠΑΣΟΚ», σημείωνε στέλεχος της Κουμουνδούρου γνωρίζοντας πως αν κάποια από τις δύο πλευρές τραβήξει το σχοινί η διάσπαση είναι κοντά. Εκτιμάται, ωστόσο, πως το πρόσφατο επεισόδιο περί «πολιτικών απατεώνων» απείχε πολύ από το να οδηγήσει σε μια τέτοια καταστροφική κατάληξη. 

Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν προβλέπει διαγραφές, δεν είναι «ιερό κείμενο», ειδικά για τους πασοκογενείς, ωστόσο, αυτό δύσκολα θα αλλάξει είτε πραγματοποιηθεί το συνέδριο είτε όχι. Από τη στιγμή, πάντως, που ο πρόεδρος μίλησε για κυρώσεις, όλοι περιμένουν να δουν πού θα σκάσει η πρώτη «καμπάνα». Η τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν πολύ διαφορετική, καθώς, όπως ανέφερε στην «Κ» μέλος των «41», ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της σύσκεψης ήταν ιδιαιτέρως οξύς. Φάνηκε αποφασισμένος, εφόσον χρειαστεί, να φτάσει τα πράγματα στα άκρα τονίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πως «η δημοσκοπική καχεξία του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ανάρμοστες συμπεριφορές που έχουν οδηγήσει στην εσωστρέφεια».

Η νέα διμελής επιτροπή έχει πολλούς τρόπους να δράσει, αν το επιθυμεί, για να στείλει τα μηνύματά της στους ανυπάκουους βουλευτές, καθώς δεν θα παίρνουν εύκολα σειρά για ερωτήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, δεν θα μπαίνουν εισηγητές σε νομοσχέδια και ενδεχομένως να «κόβονται» και από τα τηλεοπτικά πάνελ. Αν το περιστατικό είναι πιο σοβαρό, θα ζητείται διορθωτική δήλωση και αν αυτό δεν γίνεται, τότε το κόμμα με κεντρική ανακοίνωση θα αδειάζει μεγαλοπρεπώς το στέλεχος που βγήκε εκτός γραμμής. Η διάρκεια της αποδοκιμασίας, η μεταμέλεια και το μέγεθος του παραπτώματος θα είναι τα κριτήρια για το αν απαιτείται η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.

Οι νέες ομάδες 

Μετά τον ανασχηματισμό οι νέες ομάδες στην Κουμουνδούρου έχουν σχηματοποιηθεί. Είναι σίγουρο πως η κινητικότητα θα συνεχιστεί με τους καλά γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία να εκτιμούν πως από εδώ και στο εξής οποιαδήποτε μεγάλη απόκλιση από την κομματική γραμμή θα σημαίνει αυτόματα και αμφισβήτηση του προέδρου. Σημασία θα έχει από πού θα προκύψει το πρώτο παραστράτημα.

• Τα ηνία του κόμματος οριακά φέρεται να κρατά η «ομπρέλα» αποτελούμενη από τους «53+», τους «τέσσερις βασικούς μετόχους» Ν. Βούτση, Ε. Τσακαλώτο, Π. Σκουρλέτη, Ν. Φίλη, αλλά και τους Γ. Δραγασάκη, Γ. Σταθάκη, Δ. Παπαδημούλη και ένα κομμάτι του «Δικτύου».

• Οι «παλαιοί προεδρικοί» με τους Ν. Παππά, Ρ. Δούρου, Π. Πολάκη, Χ. Σπίρτζη είναι κοντά με την «Κίνηση Μελών» και έναν μεγάλο αριθμό βουλευτών.

• Οι «νέοι προεδρικοί» αποτελούνται από τους Δ. Τζανακόπουλο, Ε. Αχτσιόγλου, Ν. Ηλιόπουλο, Μ. Καλογήρου κ.ά.

• Ξεχωριστή ομάδα είναι οι περισσότεροι πασοκογενείς και τα στελέχη που συγκροτούν τη «Γέφυρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή