Η άνοδος και η πτώση της Χρυσής Αυγής

Η άνοδος και η πτώση της Χρυσής Αυγής

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «Αγών»… γκρεμίστηκε, ο ήλιος έδυσε, οι πυρσοί έσβησαν και ούτε οι τελευταίοι σπασμοί της ομάδας Μιχαλολιάκου δεν ακούστηκαν χθες στο Εφετείο. Το νεοναζιστικό μόρφωμα έφτασε να είναι η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στη χώρα, εκμεταλλευόμενο  μια εποχή έντονου οικονομικού μαρασμού και το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Η κλιμάκωση της βίας ήταν ο τρόπος για να προσελκύσουν οι ένοικοι της οδού Μεσογείων όλο τον απογοητευμένο κόσμο που με τεράστια προβλήματα είχε αποφασίσει λίγο πριν από το 2010 να πάρει διαζύγιο από τα παραδοσιακά κόμματα. Φορώντας ένα αντισυστημικό – λαϊκό προσωπείο χρησιμοποίησαν ως προπύργιο τις γειτονιές του Αγίου Παντελεήμονα. Ηταν το «όχημα» ώστε η οργάνωση να προσελκύσει το πρώτο της κοινό και αργότερα να απλωθεί στις πλατείες φτιάχνοντας το δικό της κίνημα των «Αγανακτισμένων», καταλαμβάνοντας την «πάνω πλατεία». Ακολούθησαν οι φωτογραφίες με στελέχη της οργάνωσης να βοηθούν και να «προστατεύουν» από τους μετανάστες ηλικιωμένους να εκταμιεύσουν χρήματα από τα ΑΤΜ.

Το πρώτο ταμείο η Χρυσή Αυγή το έκανε τον Νοέμβριο του 2010, όταν ο επικεφαλής της Ν. Μιχαλολιάκος με ποσοστό 5,29% και 10.222 ψήφους εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα. Από εκείνο το διάστημα μέχρι τις εκλογές του 2012 η βασική ομάδα σχηματοποιείται, οι πυρηνάρχες αναλαμβάνουν δράση σε πολλές μικρές γειτονιές και το κόμμα μοιάζει άτρωτο. Τον Μάιο του 2012 το ποσοστό της σκαρφαλώνει στο 6,97% και ένα μήνα μετά με 6,92% καταλαμβάνει 18 έδρες στη Βουλή. Μαζί με τον αρχηγό οι Χρ. Παππάς, Ηλ. Κασιδιάρης, Γ. Γερμενής, Γ. Λαγός περνούν, μεταξύ άλλων, το κατώφλι της Ολομέλειας. Η Χ.Α. επιχειρεί να βρει συμμάχους στις τάξεις της αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων και παράλληλα κλιμακώνει τη βία πολύ πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Δημόσιος προπηλακισμός μεταναστών, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Αιγύπτιων ψαράδων και στελεχών του ΠΑΜΕ, βιαιοπραγίες σε συγγενείς θυμάτων του Μελιγαλά, επιθέσεις στη Ραφήνα και στο Μεσολόγγι σε πάγκους πλανόδιων αλλοδαπών μικροπωλητών αποτελούν το επιστέγασμα της «εξωστρέφειας» που επιδεικνύουν. Τον Μάιο του 2013 είχαν χτυπήσει και χαρακώσει το πρόσωπο ενός 14χρονου Αφγανού με σπασμένο μπουκάλι μπίρας.

Στη Βουλή επικράτησε χάος σε αμέτρητες συνεδριάσεις, με μελανότερη στιγμή την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στον Νίκο Δένδια, με τον προεδρεύοντα Μάκη Μπαλαούρα να καλεί τη φρουρά. Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, είχε καλέσει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

Στις ευρωεκλογές του 2014 αρκετοί πολίτες «παγώνουν» με την εγκληματική οργάνωση να σημειώνει ποσοστό 9,39%. Η πτώση, όμως είχε ξεκινήσει, όταν ο Παύλος Φύσσας μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον Γιώργο Ρουπακιά. Μπορεί να μεσολάβησαν οι εκλογές του 2015, όπου η ομάδα Μιχαλολιάκου κατάφερε να εκλεγεί και στις δύο αναμετρήσεις στη Βουλή ως τρίτο κόμμα (Ιανουάριος 6,28% και Σεπτέμβριος 6,99%), ωστόσο οι δικογραφίες που άνοιξαν έφεραν στο φως δεκάδες ποινικές υποθέσεις. Ο κόσμος που εξακολουθούσε να διαμαρτύρεται, μέσω της ψήφου που έδινε στο μόρφωμα, συνειδητοποίησε σιγά σιγά πως υποστήριζε μια σκοτεινή οργάνωση με πολλές έκνομες δραστηριότητες και παραστρατιωτικές δομές. Ακολούθησε μια πρωτοφανής έρευνα που οδήγησε στις προφυλακίσεις των ηγετικών στελεχών, στις 29/9/2013, τσαλακώνοντας σημαντικά την εικόνα της. Στις εκλογές του 2019 η Χ. Α. πήρε λιγότερες από τις μισές ψήφους σε σχέση με 4 χρόνια πριν και με ποσοστό 2,93% έμεινε εκτός Βουλής. Κάποιοι εγκατέλειψαν νωρίς το καράβι που βούλιαζε, άλλοι δήλωσαν πως δεν γνώριζαν, τοπικές οργανώσεις έκλεισαν, ενώ το «νούμερο δύο», ο Ηλ. Κασιδιάρης, έφτιαξε αργότερα το δικό του κόμμα. Η Δημοκρατία αντέδρασε και τελικά νίκησε. 

• Nα παραδώσουν τα γραφεία που τους είχαν διατεθεί στον Δήμο Αθηναίων καλούνται τα μέλη της «Ελληνικής Αυγής», της δημοτικής παράταξης που εκπροσωπούσε τη Χρυσή Αυγή, μετά τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή