Κομισιόν: Θα αναλύσουμε την επιστολή της Αθήνας

Κομισιόν: Θα αναλύσουμε την επιστολή της Αθήνας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα κατά της Αγκυρας, φτάνοντας έως και την αναστολή της συμφωνίας, ζητεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως απάντηση στις παραβιάσεις των όρων της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Το θέμα ήγειρε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον επίτροπο Διεύρυνσης Ολιβερ Βαρχέλι, η οποία κοινοποιείται και στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο με ευθύνη σε θέματα διεθνούς εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οπως δήλωσε στο briefing εκπρόσωπος της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας τη λήψη της επιστολής προς τον κ. Βαρχέλι: «Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την επιστολή, συμπεριλαμβανομένου και του καλέσματος για νομική δράση υπό την τελωνειακή ένωση και για εξέταση του ενδεχομένου αναστολής της συμφωνίας. Θα την αναλύσουμε καταλλήλως». Οπως δηλώνει η ίδια εκπρόσωπος στην «Κ», η Κομισιόν «έχει προβεί σε όλες τις διαθέσιμες ενέργειες για να υπερασπιστεί τα εμπορικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που σχετίζονται με τις συγκεκριμένες συμφωνίες».

Υπενθυμίζεται δε ότι η Επιτροπή έχει προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Τουρκίας για την πολιτική της στον τομέα του φαρμάκου. «Είναι η μοναδική φορά που η Ε.Ε. εκκινεί τέτοιες διαδικασίες κατά χώρας που είναι υποψήφια προς ένταξη», καταλήγει η εκπρόσωπος της Κομισιόν.  

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ

Εν τω μεταξύ, σε δήλωση στήριξης της ελληνικής επιστολής σχετικά με την τελωνειακή ένωση Ε.Ε. – Τουρκίας προέβη χθες, μέσω της «Κ», ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ.
«Η περίοδος της διπλωματίας έχει παρέλθει», αναφέρει ο κ. Βέμπερ. «Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, στη βόρεια Κύπρο και με τις έρευνες για αέριο που διεξάγει, οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, είναι προφανείς σε όλους. Οποια κι αν είναι τα κίνητρα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Συνεπώς υποστηρίζω κάθε θεμιτή αντίδραση, μεταξύ των οποίων την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας και νέες κυρώσεις κατά ατόμων».

Ο συντηρητικός Γερμανός ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η διατύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής την περασμένη εβδομάδα «δεν ήταν αρκετά ισχυρή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή