Στο «κόκκινο» η ένταση στη Βουλή

Στο «κόκκινο» η ένταση στη Βουλή

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με ανταλλαγή πύρινων βολών περί ανευθυνότητας και υποκρισίας, παρουσία του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε χθες στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, με αιχμή τον νέο πτωχευτικό κώδικα, προϊδεάζοντας για ένα άκρως συγκρουσιακό κοινοβουλευτικό τριήμερο, που θα κορυφωθεί αύριο το βράδυ με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Η πρώτη «μάχη» δόθηκε ανάμεσα στον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών και τους Εφη Αχτσιόγλου – Πάνο Σκουρλέτη, που εξέπεμψαν σε υψηλούς τόνους ως «εμπροσθοφυλακή» το στίγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «οριζόντια φτωχοποίηση» των πολιτών.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας. Ματαιοπονεί. Είναι αδιέξοδη μικροπολιτική πολιτική», σήκωσε το γάντι ο Χρήστος Σταϊκούρας, απορρίπτοντας τη μομφή εναντίον του ως «άκαιρη, άστοχη και υποκριτική», υποστηρίζοντας σκωπτικά ότι μπορεί να οφείλεται και σε «αυταπάτες». Εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από την κυβερνώσα πλειοψηφία, υπενθύμισε εμφατικά στον κ. Τσίπρα ότι η οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε με δική του υπογραφή τον Φεβρουάριο του 2019 και επί διακυβέρνησής του έγιναν χιλιάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Για τον πτωχευτικό κώδικα τόνισε πως στοχεύει στην αποφυγή της πτώχευσης και στη δυνατότητα εξεύρεσης μιας οριστικής βιώσιμης λύσης, απαλλάσσοντας από τα χρέη τον οφειλέτη και τις επόμενες γενεές, ενώ κάνοντας μίνι απολογισμό σχολίασε: «Ναι είμαστε διαφορετικοί. Εσείς αυξάνατε φόρους. Εμείς μειώνουμε φόρους».

«Μ’ αυτό το νομοσχέδιο, κ. Σταϊκούρα, πετάξατε το γάντι στην κοινωνία και εμείς το σηκώσαμε. Αυτή η πρόταση μομφής είναι από την ίδια την κοινωνία, που επιδεικτικά αγνοείτε», τόνισε η Εφη Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ), εμμένοντας στη μομφή περί οριστικής ταφόπλακας στην προστασία της πρώτης κατοικίας εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού. «Δίνετε στους πολίτες τη χαριστική βολή», είπε, αποδίδοντας στην κυβέρνηση στρατηγική επιλογή δήμευσης της περιουσίας των πάντων. «Εδώ έχουμε ένα νέο μπλοκ εξουσίας πια. Τραπεζικό κεφάλαιο – κυβέρνηση. Είστε η πολιτική έκφραση των τραπεζών και όλων εκείνων που θέλουν να παραμείνουν στην αγορά λίγοι και ισχυροί», υποστήριξε ο Πάνος Σκουρλέτης (ΣΥΡΙΖΑ), επιχειρώντας να εμφανίσει σε αντιδιαστολή τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον εκπρόσωπο της μεσαίας τάξης.

Τη γραμμή σκληρής αντεπίθεσης του κυβερνητικού στρατοπέδου χάραξαν Μάκης Βορίδης και Σταύρος Καλαφάτης, αντιστρέφοντας το δριμύ κατηγορώ του Αλέξη Τσίπρα, χρεώνοντάς του ανευθυνότητα. «Είναι η πρώτη φορά που η πρόταση δυσπιστίας δεν στοχεύει στην κυβέρνηση, αλλά παράγεται εξαιτίας της βαθιάς κρίσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της δημοσκοπικής κατάρρευσής του, δηλαδή της ανυπαρξίας του στην κοινωνία», επισήμανε δηκτικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση στρακαστρούκας στην κυβέρνηση. Που θα ζήλευαν λαϊκιστές και δημοκόποι περιθωριακών κομμάτων», ανέφερε απαξιωτικά ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., καταλογίζοντάς του «προσποίηση κοινωνικής ευαισθησίας».

Το momentum εντός του οποίου επέλεξε να καταθέσει την πρόταση ο Αλ. Τσίπρας, εν μέσω της πανδημικής κρίσης και της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, στηλίτευσε και ο κ. Σταϊκούρας, αποδίδοντας την κίνησή του σε αντιπολιτευτική αμηχανία και αδυναμία έκφρασης εναλλακτικών προτάσεων στα μείζονα ζητήματα.

Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί αύριο στις 20.00 με την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία πολιτικά ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του υπουργού και συνολικά της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή