Ετοιμάζονται για πορείες Κουτσούμπας και Βαρουφάκης

Ετοιμάζονται για πορείες Κουτσούμπας και Βαρουφάκης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «φιτίλι» που ανέβασε στα ύψη τον πολιτικό υδράργυρο ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στους Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη εξελίχθηκε, χθες στη Βουλή, η πρόθεση των δύο αρχηγών να πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αψηφώντας τη φετινή απαγόρευση για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

«Ρισκάρετε να μετατρέψετε μια πορεία τιμής σε μια πορεία πόνου προς τις ΜΕΘ», κατακεραύνωσε, σε υψηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός τον γραμματέα του ΚΚΕ, διαμηνύοντας μηδενική ανοχή στην «εγκληματική» αυτή στάση και προκαλώντας τη σφοδρή αντίδρασή του. «Τις απειλές και την πυγμή να τα δείξετε αλλού κι όχι εδώ μέσα και στη νεολαία», αντέτεινε αυστηρά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καταγγέλλοντας «αυταρχικές» απαγορεύσεις, που δεν έχουν ως αφετηρία την προστασία της δημόσιας υγείας, «αλλά αυτό που σας ενοχλούσε χρόνια: το γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο», και επιμένοντας ότι το ΚΚΕ θα είναι παρόν τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Λίγη ώρα αργότερα, «υπεύθυνη ανυπακοή» στις 17 Νοεμβρίου του ίδιου και άλλων οκτώ στελεχών του κόμματός του απέναντι στην κυβερνητική απαγόρευση, την οποία απέδωσε στο «ακροδεξιό DNA» της Νέας Δημοκρατίας, δήλωνε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.  Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απέκρουσε ως «σαχλαμάρες» τις αναφορές περί DNA. «Θα μας πείτε πάλι ότι μόνο αριστεροί ήταν και στο Πολυτεχνείο; Να τελειώνουμε πια με αυτά τα πολιτικά άβατα. Αρκετά», εξεμάνη και ξεκαθάρισε ότι ουδείς είναι υπεράνω της εφαρμογής των νόμων.

Υπέρ των συμβολικών εκδηλώσεων μνήμης με σεβασμό στις ειδικές υγειονομικές συνθήκες τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, ενώ κατηγορηματικά αντίθετη στη λογική Κουτσούμπα – Βαρουφάκη δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, βάλλοντας συγχρόνως εναντίον του πρωθυπουργού για «αποκρουστικό στήσιμο καβγά» με στόχο τον αποπροσανατολισμό από τις ευθύνες του στα μείζονα.

Στο πεδίο διαχείρισης της πανδημίας, οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης σφυροκόπησαν την κυβέρνηση με πυρά περί αλαζονείας, αδράνειας και συνειδητής επιλογής ελλιπούς θωράκισης του ΕΣΥ προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ιδιωτικού τομέα.

Το νέο lockdown «ήταν επιβεβλημένο. Δεν ήταν αναπόφευκτο», υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβερνητική πολιτική τού «βλέποντας και κάνοντας», που «άνοιξε την πόρτα» στο δεύτερο κύμα. «Ούτε αλαζονεία και προπαγάνδα ούτε διχαστικός λόγος και πόλωση χωρούν όταν διακυβεύονται ζωές ανθρώπων», τόνισε, χαράσσοντας διαχωριστική γραμμή από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα, ενώ κατέθεσε πλήθος προτάσεων. 

Μαζικές μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και επίταξη του ιδιωτικού τομέα άμεσα ζήτησε ο Δημ. Κουτσούμπας. «Βαφτίσατε θωράκιση τα μπαλώματα και την ανακύκλωση του προσωπικού», μέμφθηκε την κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για επένδυση στο «τροπάρι της ατομικής ευθύνης» προς απόκρυψη των δικών της. Στη φράση «το μόνο ΕΣΥ που έχει ενισχύσει οκτώ μήνες η κυβέρνηση είναι το ΕΣΥ φταις» συνοψίστηκε η κριτική του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου. Την ταινία του Γκράουτσο Μαρξ «Σούπα πάπιας» επικαλέστηκε ο Γ. Βαρουφάκης για να χαρακτηρίσει «ηλίθιες» τις πολιτικές της κυβέρνησης, εγείροντας θύελλα αντιδράσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή