Τριβές για τα 12 ν.μ. στον ΣΥΡΙΖΑ

Τριβές για τα 12 ν.μ. στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το καλό κλίμα στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο για τα ελληνοτουρκικά και την απόφαση στην οποία κατέληξε το κόμμα, οι τριβές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται. Βασικό επίδικο ζήτημα είναι η θέση για άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. νότια της Κρήτης, που επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή. Οι «πασοκογενείς – παπανδρεϊκοί» συμφωνούν με την κεντρική γραμμή της Κουμουνδούρου, όμως έρχονται σε αντιπαράθεση με τους «πασοκογενείς εκσυγχρονιστές – μεταρρυθμιστές», που συμπλέουν με την αριστερή πτέρυγα και εκφράζουν επιφυλάξεις. Μπορεί να εκτιμάται πως ο Αλ. Τσίπρας απευθύνεται πλέον και στο «πατριωτικό» κοινό, ωστόσο από τους συνεργάτες του διευκρινίζεται η διαφοροποίησή του σε σχέση με την κ. Γεννηματά, αφού δεν μίλησε ποτέ για πολεμική αποτροπή στα 12 ν.μ. Συνεπώς, όπως υποστηρίζουν προς αποφυγή κάθε παρεξηγήσεως, η ενεργή και δυναμική διπλωματία εξακολουθεί να είναι το βασικό εργαλείο που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αρχή οι διαφωνίες είχαν μείνει μόνο στην εσωτερική συζήτηση που διεξαγόταν, όμως σιγά σιγά ο σκεπτικισμός εκφράζεται και δημοσίως (Φίλης, Μπίστης, Βαλντέν), με τα στελέχη να ξεχνούν τη ζημιά που έχουν κάνει στο κόμμα οι πρόσφατες διαφοροποιήσεις Τσακαλώτου και Κοντονή.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε (libre.gr) ο Ευκλ. Τσακαλώτος, όταν ερωτήθηκε αν συμφωνεί με τη σκληρή στάση που τηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση, απάντησε πως «στα ελληνοτουρκικά, όπως και σε κάθε διαπραγμάτευση, πρέπει να προσέρχεται κανείς χωρίς να φανερώνει τις –πραγματικές– κόκκινες γραμμές του. Διότι αν τις φανερώσεις, το αποτέλεσμα θα είναι κατώτερο αυτών». Η συζήτηση στην Κουμουνδούρου αναμένεται να φουντώσει για άλλη μια φορά, καθώς σε σχέση με την τοποθέτηση του τέως υπουργού Οικονομικών ο Αλ. Τσίπρας, την Κυριακή στη Βουλή, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε πως «δεν δηλώνετε ξεκάθαρα ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας». Είχε συμπληρώσει σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι «ένα αποτελεσματικό μήνυμα αποτροπής με σαφείς κόκκινες γραμμές είναι αυτό που θα εμποδίσει την κλιμάκωση και την επιθετικότητα της άλλης πλευράς». Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο νέος γύρος οριοθετήσεων της ρητορικής για τα ελληνοτουρκικά αναμένεται με ενδιαφέρον στην Κουμουνδούρου. O κ. Τσακαλώτος στην ίδια συνέντευξη τόνισε πως «στα εθνικά ζητήματα οφείλουμε να μην καλλιεργούμε στον κόσμο τον εθνικισμό και την αδιαλλαξία όπως έκανε η Ν.Δ. στη συμφωνία των Πρεσπών».

Μετά την πρόταση δυσπιστίας, αρκετά είναι τα στελέχη που εκτιμούν ότι μόνο διά της «κοινοβουλευτικής οδού» θα μπορέσει να ξεπεραστεί η εσωστρέφεια που ταλανίζει το κόμμα. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει αποφασίσει να κινηθεί ο Αλ. Τσίπρας, που είδε πως ακολουθώντας σκληρή γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται και δεν χάνεται σε ατέρμονες αναλύσεις. Μέχρι τα Χριστούγεννα η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τρεις ευκαιρίες για να κερδίσει πόντους απέναντι στο Μαξίμου. Αυτές είναι: α) Οι κυρώσεις συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, τις οποίες περιμένουν στην Κουμουνδούρου να ορίσει η πλειοψηφία στη Διάσκεψη των Προέδρων. β) Το ασφαλιστικό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ετοιμάζει ένα νέο μέτωπο κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης κατά το μοντέλο του «ασφαλιστικού Πινοσέτ». γ) Ο προϋπολογισμός με τον οποίο θα κλείσει το 2020. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και επικοινωνιακά επιθυμεί να μπει στη νέα χρονιά «με το δεξί», ανακάμπτοντας δημοσκοπικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή