«Ο χρόνος για την Άγκυρα τελειώνει»

«Ο χρόνος για την Άγκυρα τελειώνει»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΑΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επιβεβαιώθηκε χθες το βαρύ κλίμα για την Αγκυρα στους κόλπους της Ε.Ε., στην τηλεδιάσκεψη του υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, είπε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας «διευρύνει το χάσμα» που τη χωρίζει από την Ε.Ε. και ότι η επιστροφή σε μια θετική ατζέντα προϋποθέτει «θεμελιώδη αλλαγή στάσης» από την τουρκική πλευρά. «Ο χρόνος τελειώνει, πλησιάζουμε ένα σημείο-ορόσημο» στις ευρωτουρκικές σχέσεις, τόνισε ο κ. Μπορέλ, παραπέμποντας στη Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου. «Δεν έχουν υπάρξει θετικά σήματα» από την Αγκυρα, σημείωσε ο Ισπανός αξιωματούχος.

Αντίστοιχο μήνυμα –πως αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθούν κυρώσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου– έστειλε με δηλώσεις του πριν από την τηλεδιάσκεψη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας. «Εναπόκειται στην Τουρκία ποια απόφαση θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.», είπε ο κ. Μάας, επισημαίνοντας πως «αν δεν δούμε θετικά σημάδια μέχρι τον Δεκέμβριο, παρά μόνο νέες προκλήσεις όπως η επίσκεψη του Ερντογάν στα Βαρώσια, τότε οδεύουμε προς μια δύσκολη διαπραγμάτευση». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κράτη-μέλη που συνήθως τηρούν χαμηλούς τόνους στο θέμα της Τουρκίας (Εσθονία, Ιρλανδία, Ολλανδία) τοποθετήθηκαν πιο αυστηρά στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνεχιζόμενες παράνομες, προκλητικές τουρκικές ενέργειες», στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαρώσια, που υπονομεύουν ευθέως τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής 1-2 Οκτωβρίου) για βελτίωση των σχέσεων. Δυστυχώς, με υπαιτιότητα της Αγκυρας δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για θετικό διάλογο, δήλωσε ο κ. Δένδιας στους ομολόγους του – συνεπώς η Ε.Ε. «θα πρέπει να προετοιμάσει και να υιοθετήσει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο».

Συνέντευξη Μητσοτάκη

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες από το Sky News Arabia, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την Τουρκία ότι «έχει υιοθετήσει μια πολύ προκλητική συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια» και ότι «δρα ως ταραχοποιός» στην ευρύτερη περιοχή, από τη Λιβύη μέχρι τον Καύκασο. «Καταστήσαμε απολύτως σαφές προς την Τουρκία σε επίπεδο ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης πως υπάρχουν δύο επιλογές», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

«Υπάρχει η επιλογή της συνεργασίας και υπάρχει και μια άλλη επιλογή, που θα οδηγήσει σε όξυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συνέπειες για την Τουρκία. Καταστήσαμε σαφές πως αν επιλέξει τον πρώτο δρόμο –που είναι και η επιλογή που προτιμώ κι εγώ, αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες– η Τουρκία θα πρέπει να δείξει ξεκάθαρα πως θα σταματήσει την επιθετική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο». Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της αποκλιμάκωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή