Aνασχηματισμό στον ορίζοντα «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Aνασχηματισμό στον ορίζοντα «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δραματική εικόνα της Βόρειας Ελλάδας έχει βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη, θυμίζοντας και την παραδοχή του στη Βουλή πως «αν όλοι γυρίζαμε το ρολόι του χρόνου πίσω, θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα». Το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όριά του και η κόντρα κορυφώθηκε με την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Για κίνηση με σκοπιμότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας: «Θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα, αντικείμενο κερδοσκοπίας και όχι δικαίωμα για τον κάθε πολίτη ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας. Εκεί οφείλεται η εγκληματική της αδράνεια. Αυτό εξηγεί, άλλωστε, και την ολιγωρία της τόσο καιρό να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στη Θεσσαλονίκη. Καθώς και την επιλογή ακόμη και την καθυστερημένη επίταξη να τη δρομολογήσει σε δύο μικρές κλινικές και όχι στο Διαβαλκανικό ή σε άλλες μεγάλες κλινικές. Γιατί εκεί τα συμφέροντα είναι πιο ισχυρά».  

Από τη στιγμή που κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν, μέσα σε όλο αυτό το εκρηκτικό κλίμα, πως «δεν θα εκπλήξει κανέναν ακόμα και πρωτοβουλία ανασχηματισμού εν μέσω πανδημίας από τον κ. Μητσοτάκη, ως επιβεβαίωση της αποτυχίας των χειρισμών του μέχρι σήμερα», δύο είναι τα ενδεχόμενα: ή πιστεύουν πως όντως ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αλλαγές σύντομα, ενδεχομένως και μετά τον προϋπολογισμό, προκειμένου να αποκτήσει άλλη δυναμική στην τελική ευθεία του δεύτερου κύματος της πανδημίας ή επιχειρούν να «κάψουν» ένα τέτοιο σενάριο.

Στην Κουμουνδούρου, πέρα από τον κεντρικό «στόχο», που είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης, έχουν εστιάσει την κριτική τους το τελευταίο διάστημα στη Νίκη Κεραμέως, στον Β. Κικίλια, στον Χρ. Σταϊκούρα και στον Αδ. Γεωργιάδη, που θεωρούν πως είναι αυτή τη στιγμή τα πιο ευάλωτα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου. Ενας ενδεχόμενος ανασχηματισμός μπορεί να αποτελεί ομολογία αποτυχίας, όπως θα υποστηρίξουν στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει όμως ο Αλ. Τσίπρας να βρει τους νέους «αδύναμους κρίκους» του Μαξίμου και αυτό σίγουρα αλλάζει τα δεδομένα της αντιπολιτευτικής ρητορικής του.

Η εξίσωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τον Αλ. Τσίπρα όταν τα «αυτογκόλ» συνεχίζονται, με τη σκυτάλη να παίρνει αυτή τη φορά η «Αυγή». Το σχόλιο της διαδικτυακής εκδοχής της εφημερίδας για τους τάφους που ανοίγουν στις Σέρρες, πως «ίσως χρειαστούν και άλλοι», οδήγησε σε μια συγγνώμη, ενώ αποδόθηκε στην «κεκτημένη ταχύτητα». Η αμηχανία για άλλη μια φορά κυριάρχησε στα στελέχη της Κουμουνδούρου, που βρέθηκαν απολογούμενα να ενισχύουν το επιχείρημα ορισμένων κυβερνητικών στελεχών πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχαίρει για τα δεινά που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός.

Η μάχη του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή έχει ήδη ξεκινήσει, με τον Ευ. Τσακαλώτο να αναφέρει: «Θυμόμαστε τον πρωθυπουργό τον Απρίλιο να δηλώνει ότι “η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020”. Τώρα προβλέπουν υπερδιπλάσια ύφεση από την ανάπτυξη. Ελπίζουμε πραγματικά να είναι η τελευταία αναθεώρηση επί τα χείρω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή