Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για την πολιτική στο χώρο της Υγείας και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης εξαπέλυσε ο κ. Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, χθες. Εκανε λόγο για «κυβέρνηση όχι των Αθηνών, αλλά των Βερσαλλιών», η οποία «απομακρύνεται από την πραγματικότητα» και διακρίνεται από «έλλειψη ενσυναίσθησης». Παράλληλα, επαναδιατύπωσε την κατηγορία περί τήρησης «παράλληλης καταγραφής στοιχείων» όσον αφορά την πανδημία. Η παρέμβαση του κ. Τσίπρα έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει ένα «σκληρό» νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας. Για τα ενεργειακά ζητήματα υποστήριξε ότι το ΥΠΕΝ «αδειάζει» 50.000 πολίτες που επένδυσαν σε μικρά φωτοβολταϊκά επιβάλλοντάς τους «χαράτσι». Ενώ για τα πολεοδομικά ζητήματα, ότι η κατάργηση των παρεκκλίσεων θα οδηγήσει σε μια βίαιη αναδιανομή της γης, εις βάρος της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας. Τέλος, κατηγόρησε τον κ. Κωστή Χατζηδάκη για συγκεντρωτισμό στο υπουργείο. Ο υπουργός στην απάντησή του κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για λαϊκισμό, υποστηρίζοντας ότι και οι παλιοί παραγωγοί ΑΠΕ πρέπει να συμμετέχουν στον καταμερισμό του βάρους ώστε να λειτουργήσει σωστά η αγορά ενέργειας. Θύμισε δε ότι παγίως η Αριστερά υποστήριζε την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, αλλά εγκατέλειψε τη στάση της για ψηφοθηρικούς λόγους. 

Οσον αφορά τις πολεοδομικές τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες:

Η Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης (ΚΥΔΟΜ) συστήνεται ως γενική διεύθυνση στο υπουργείο και θα αναλαμβάνει την έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικών αδειών σε δύο περιπτώσεις. Αν πρόκειται για μεγάλα κτίρια (άνω των 3.000 τμ) ή οικοδομικές εργασίες που γίνονται στο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων ή επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους με τουλάχιστον 500.000 ευρώ (πρακτικά ένα μεγάλο μέρος των έργων του ΕΣΠΑ). Και σε κάθε άλλη περίπτωση, μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου αν η υπόθεσή του έχει καθυστερήσει περισσότερο από τρεις μήνες (καταβάλλοντας παράβολο, το ύψος του οποίου καθοριστεί στο μέλλον).

Μέχρι σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος εκδίδει οικοδομικές άδειες αλλά μόνο για μεγάλα κτίρια (άνω των 3.000), μέσω της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (ΔΑΟΚΑ, πρώην ΔΟΚΚ). Η διεύθυνση αυτή εξέδωσε μεταξύ άλλων τις οικοδομικές άδειες για τα Ολυμπιακά έργα. Η δυνατότητα η ΚΥΔΟΜ να λειτουργεί ως δευτεροβάθμιο όργανο προβλέφθηκε μάλλον ως μέσο πίεσης προς τις τοπικές πολεοδομίες, ενδέχεται όμως να αποδειχθεί δύσκολη στην πράξη καθώς μια κεντρική υπηρεσία (που επίσης θα πρέπει από κάπου να στελεχωθεί) δεν είναι σε θέση να γνωρίζει σε βάθος τα εκάστοτε τοπικά ζητήματα. Επιπλέον η τοπική πολεοδομία δεν πρέπει να παρακάμπτεται όποτε κάποιος πιστεύει ότι αδικείται (και εν συνεχεία να μην έχει γνώση για τις άδειες στην περιοχή ευθύνης της, αφού δεν προβλέπεται κάποια διαδικασία ενημέρωσης). Το υπουργείο πάντως δεν νομοθέτησε για την επανίδρυση κάποιων πολεοδομιών σε επίπεδο Περιφέρειας, όπως είχε προαναγγείλει.

Με άλλη τροπολογία, προβλέπεται «ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με αύξηση της χωρητικότητάς του και με υπόγειους χώρους κάτω από το υφιστάμενο κτίριο και το υπόλοιπο οικόπεδο στο οποίο αυτό ευρίσκεται, βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, ενίσχυση του ρόλου του ως τοποσήμου διεθνούς εμβέλειας και η ανάπλαση της περιβάλλουσας περιοχής με αύξηση της συμπληρωματικότητάς της με το μουσείο». Η σχετική πρόβλεψη έχει μπει και στο υπό επεξεργασία Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του δήμου Αθηναίων. Επίσης:

-Εγκρίνεται η προσωρινή λειτουργία σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων στους δήμους Αγίου Δημητρίου, Γαλατσίου, Κισσάμου Χανίων, Μαραθώνος, Πειραιά, Πεντέλης, Χαϊδαρίου, Χαλανδρίου και του δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για παράνομους σταθμούς, που αδειοδοτούνται μέχρι οι δήμοι να βρουν άλλη εναλλακτική.

-Η ανέγερση ναών σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων επιτρέπεται μόνο σε εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) και όχι σε ιδιώτες. Η ρύθμιση αυτή προβλέφθηκε για να σταματήσει η ανέγερση ναΐσκων που λειτουργούσαν ως «όχημα» παράνομης δόμησης.

-Επιτρέπονται στο Ελληνικό τα «ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας»  (condo hotels). Πρόκειται για ξενοδοχεία στα  οποία ποσοστό έως 50% του συντελεστή μπορεί να διατεθεί σε κατοικίες (βίλες), που με τη σειρά τους μπορούν να εκμισθωθούν μακροχρόνια ή να πωληθούν. Πρόκειται για την πολλοστή φορά που το Δημόσιο τροποποιεί τους όρους δόμησης στο Ελληνικό κατά απαίτηση του επενδυτή, μετά την υπογραφή της σύμβασης. Να σημειωθεί ότι τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας επιδοτούνται από τον αναπτυξιακό νόμου.

-Εγκρίνονται όλες οι μελέτες ανάπλασης που γίνονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας.

Να σημειωθεί ότι οι ρυθμίσεις για τα ετοιμόρροπα κτίρια και την επισκευή διατηρητέων, που είχε εξαγγείλει το υπουργείο, δεν θα συμπεριληφθούν τελικά στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, αλλά σε επόμενο νομοθέτημα του υπουργείου καθώς δεν υπήρξε ο απαραίτητος χρόνος για την επεξεργασία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή