ΒΟΥΛΗ

Μετωπική για όλα στη Βουλή

Μετωπική για όλα στη Βουλή

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών εν μέσω κλίματος πόλωσης και, αμέσως μετά, με την ψηφοφορία η οποία παραδοσιακά έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ολοκληρώνεται σήμερα η μαραθώνια κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το ερχόμενο έτος. Από την έναρξη της συζήτησης, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, οι τόνοι της αντιπαράθεσης ήταν ιδιαιτέρως υψηλοί, με την κυβέρνηση να δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης με επίκεντρο όχι μόνο ζητήματα οικονομικής πολιτικής, αλλά και θέματα της επικαιρότητας, με έμφαση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Απέναντι στις επιθέσεις αυτές η κυβερνώσα πλειοψηφία απαντά πότε υπεραμυνόμενη των επιλογών της, σημειώνοντας πως η κρίση είναι παγκόσμια ή ότι δεν υπάρχει σοβαρή και ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση, και άλλες φορές υπενθυμίζοντας τον αρνητικό χαρακτήρα και το αδιέξοδο περιεχόμενο επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κατά την προηγούμενη πολιτική περίοδο ασκούσε τη διακυβέρνηση. Το τελευταίο αυτό στοιχείο, πάντως, δηλαδή το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούνται συχνά στις τοποθετήσεις των βουλευτών τους και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης –κυρίως δε ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ– αποδυναμώνοντας περαιτέρω την επιχειρηματολογία των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των διαρκών φραστικών αντιπαραθέσεων ήταν εκείνο που είχαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γ. Κουμουτσάκος και ο εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης. «Ακούω την επιδερμική και κακόπιστη κριτική της αντιπολίτευσης και αναρωτιέμαι αν έχει συναίσθηση του μεγέθους των δυσκολιών και της απαιτούμενης προσπάθειας, αν ακούει τη βοή που έρχεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που λένε “ευτυχώς που αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν κυβερνάνε οι προηγούμενοι, οι άλλοι”, εσείς, δηλαδή, της αντιπολίτευσης», είπε ο κ. Κουμουτσάκος. «Κάνατε μια από τις πιο προκλητικές και αυθάδεις τοποθετήσεις που τόλμησε υπουργός της κυβέρνησής σας να έρθει αυτές τις μέρες σε αυτό το Κοινοβούλιο και να κάνει», σχολίασε αμέσως ο κ. Ραγκούσης.

Τα ελληνοτουρκικά

Από τη χθεσινή συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η τοποθέτηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, με αφορμή τις θέσεις της αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά: «Τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο επιδιώκουμε στις σχέσεις μας με την Τουρκία; Είμαστε σε μια από τις δυσκολότερες και πιο εύφλεκτες περιοχές του κόσμου. Η δική μου άποψη, ξεκάθαρα, είναι αυτή την οποία είχε εκφράσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Βουλή πριν από πάρα πολλά χρόνια, δηλαδή ότι η Ελλάδα διαλέγεται με τους γείτονές της, διαλέγεται σε όλες τις συνθήκες, και τις εύκολες –που δυστυχώς εμείς δεν έχουμε– και τις δύσκολες», είπε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός Εξωτερικών για να συνεχίσει: «Η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε τις περισσότερες συμμαχίες απ’ ό,τι είχε ποτέ ιστορικά, η Ελλάδα θα προσέλθει, όποτε προσέλθει, στη συζήτηση των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες με αυτοπεποίθηση και σιγουριά και θα πει στην Τουρκία “ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Εάν πραγματικά πιστεύετε στη δύναμη των επιχειρημάτων σας, εάν πραγματικά πιστεύετε ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος σας, θα πάμε λοιπόν στη Χάγη και θα αποφασίσει η Χάγη”. Αυτή πρέπει να είναι η κεντρική στρατηγική και θα είναι τεράστιο λάθος, κατά τη γνώμη μου, αν για λόγους πολιτικούς, κομματικούς ή άλλους αυτή η πολιτική υπονομευθεί και μείνει η Ελλάδα χωρίς απάντηση σε όλο το διεθνές σκηνικό».