Μισέλ προς Ερντογάν: Ανάγκη για διαρκή αποκλιμάκωση, επανέναρξη διερευνητικών

Μισέλ προς Ερντογάν: Ανάγκη για διαρκή αποκλιμάκωση, επανέναρξη διερευνητικών

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, όπως ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Σαρλ Μισέλ ενημέρωσε τον Ερντογάν για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε την ανάγκη για διαρκή και σε βάθος αποκλιμάκωση καθώς και για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Παράλληλα, τόνισε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, Σαρλ Μισέλ και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας.

Επικοινωνία Τσαβούσογλου – Πομπέο για κυρώσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Τρίτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, λίγες ώρες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία για το πυραυλικό σύστημα των S-400.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το ΥΠΕΞ της γείτονος, ο Τσαβούσογλου «εξέφρασε την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση των ΗΠΑ».

Πομπέο κατά Μόσχας

Στο μεταξύ, σε δήλωσή του και απαντώντας στην κριτική της Μόσχας για τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας, ο κ. Πομπέο καταλόγισε στη Ρωσία ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια, εμποδίζοντας την πρόοδο σε περιφερειακές συγκρούσεις στη Μεσόγειο.

Οργή Ακάρ

Νωρίτερα σε δηλώσεις είχε προβεί και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις «έχουν διαταράξει όλες τις αξίες της συμμαχίας μας με τις ΗΠΑ».

Ο ίδιος δε, πρόσθεσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα των S-400.

«Θα λάβουμε όλες τις προφυλάξεις για να υπερασπιστούμε τους 83 εκατομμύρια συμπολίτες μας και τη χώρα μας που απειλείται σοβαρά από πυραύλους», σημείωσε. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή