Υπόθεση Novartis: Να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο

Υπόθεση Novartis: Να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να τιμωρηθούν οι ένοχοι για την «πολιτικοδικαστική σκευωρία της υπόθεσης Novartis», ώστε να μην επαναληφθεί «ποτέ πια» κάτι ανάλογο στο μέλλον, υπογράμμισαν χθες ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος παρουσιάζοντας το βιβλίο του Ανδρέα Λοβέρδου «Απόπειρα δολοφονίας», μέσα από τις σελίδες του οποίου ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργός καταθέτει –όπως ο ίδιος υπογραμμίζει– «την προσωπική μαρτυρία» του για όσα βίωσε ως ένας από τους στόχους της σκευωρίας αυτής.

Το βιβλίο αυτό (εκδόσεις Ινδικτος) «είναι ανατομία της κατάντιας μιας ολόκληρης εποχής», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Τα ίδια νιώσαμε όλοι. Ισως σε διαφορετικές στιγμές τα διαχειριστήκαμε κάπως διαφορετικά, αλλά τις ίδιες πληγές μάς άφησαν. Και την ίδια αποφασιστικότητα σφυρηλάτησαν στη συνείδησή μας. Να μην επιτρέψουμε κάτι τέτοιο ποτέ ξανά. Οχι για εμάς – για τη χώρα. Γιατί, για εμάς ειδικά, ισχύει το παλαιό εκείνο: Ο,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει δυνατότερο». Για να καταλήξει: «Καταρρίψαμε τη σκευωρία εις βάρος μας. Τώρα μένει να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Ολοι οι ένοχοι. Για να μην επαναληφθεί ποτέ τέτοια σκευωρία. Μέχρι τέλους».

«Αυτή η φράση, το “μέχρι τέλους”, μας έχει ενώσει», σχολίασε ο κ. Λοβέρδος πριν δώσει τον λόγο στον κ. Βενιζέλο.

«Ο τίτλος του βιβλίου του Ανδρέα Λοβέρδου είναι “Απόπειρα δολοφονίας”. Δεν θέλω να εκληφθεί ο τίτλος ως απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρος, δεν είναι απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρος, είναι απόπειρα δολοφονίας, τελεία, κυριολεκτικά. Γιατί η εξόντωση στην οποία στόχευαν οι σκευωροί και οι συνεργοί τους δεν ήταν εξόντωση μόνον πολιτική ή μόνον ψυχική, ήταν και εξόντωση, εντέλει, σωματική», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, για να προσθέσει: «Δεν έχω κανένα ίχνος ούτε εμμονής, ούτε προσωπικής αντιπάθειας, ούτε μνησικακίας, ούτε καμία διάθεση εκδίκησης ή ανταπόδοσης. Είμαι και επιεικής, και συγχωρητικός, και οπαδός του ποινικού φιλελευθερισμού. Είμαι υπέρ του πολιτικού πολιτισμού, αλλά κατά των συμψηφισμών. Και τελικά επικρατεί μία υποχρέωση όλων μας, και δική μου προσωπικά, να υπερασπιστώ τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης. Δεν θέλω να λειτουργήσουμε ούτε παραδειγματικά ούτε τιμωρητικά, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο στη χώρα μας, στη Δημοκρατία μας. Γι’ αυτό κλείνω κι εγώ με την εμβληματική φράση “ποτέ ξανά”».

Στο βιβλίο του (για το οποίο στη χθεσινή διαδικτυακή παρουσίαση μίλησαν επίσης ο πρώην ευρωβουλευτής Κ. Μποτόπουλος και ο συγγραφέας Γ. Σκαμπαρδώνης), ο κ. Λοβέρδος τονίζει την εξαρχής αποφασιστικότητά του: να μην αφήσει «πέτρα πάνω στην πέτρα», να κτυπήσει «καίρια τους δολοφόνους», να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του «στην τιμωρία των ενόχων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή