ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

«Ψήφος εμπιστοσύνης» σε κυβέρνηση Ν.Δ.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» σε κυβέρνηση Ν.Δ.

Καθολική υπεροχή σε όλα τα επίπεδα και τους δείκτες, από την πρόθεση ψήφου έως και την εκτίμηση καταλληλότητας για τη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων της εποχής μας, καταγράφει για τη Ν.Δ., έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης, δημοσκόπηση της Pulse, που διενεργήθηκε για τον ΣΚΑΪ. Το 40% των ερωτηθέντων ως προς την πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) δηλώνει ότι επιλέγει να ψηφίσει τη Ν.Δ. «αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές», έναντι 24% που απαντά τον ΣΥΡΙΖΑ, 7% το ΚΙΝΑΛ, 6% το ΚΚΕ, 4,5% την Ελληνική Λύση και 3% το ΜέΡΑ25. Ενα ποσοστό συνολικά 7% απαντά με διάφορες επιλογές από τις μικρές πολιτικές δυνάμεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας, Δημιουργία Ξανά κ.ά.), ενώ σε ποσοστό 8,5% οι ερωτηθέντες δηλώνουν αναποφάσιστοι. Η δημοσκόπηση είναι πανελλαδική και διενεργήθηκε τηλεφωνικά στο διάστημα 12-16 Δεκεμβρίου.

Η σημαντική πρωτιά της Ν.Δ. στην «κάλπη» μοιάζει να αιτιολογείται ευθέως και από το γεγονός ότι οι –εμφανώς προβληματισμένοι για σειρά μεγάλων προκλήσεων και γενικότερα θεμάτων της συγκυρίας– πολίτες εκτιμούν πως μια κυβέρνηση της Ν.Δ. θα τα κατάφερνε καλύτερα στη διαχείριση και επίλυσή τους. Περισσότερο προβληματισμένοι ή και ανήσυχοι ότι τα πράγματα θα πάνε «λίγο-πολύ χειρότερα» τη νέα χρονιά εμφανίζονται οι πολίτες για τους τομείς της οικονομίας, των ελληνοτουρκικών, του μεταναστευτικού-προσφυγικού και της εγκληματικότητας. Την ίδια στιγμή, όμως, δηλώνουν κάπως περισσότερο αισιόδοξοι όσον αφορά την πανδημία και την υγειονομική κρίση, για την οποία πάντως εκφράζεται μεγάλη ανησυχία, αλλά και αρκετά πιο αισιόδοξοι όσον αφορά τον στόχο του εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησης του κράτους. Ως προς αυτό το τελευταίο, 49% των ερωτηθέντων απαντά πως μια κυβέρνηση της Ν.Δ. θα τα κατάφερνε καλύτερα (μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να θεωρεί αποτελεσματικότερη σε αυτό τον τομέα ένα ποσοστό 18%). Αντιστοίχως, για τα θέματα ασφάλειας επιλέγει κυβέρνηση Ν.Δ. ποσοστό 47%, έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ, για την υγειονομική κρίση 44% έναντι 23%, για την οικονομία 41% έναντι 23%, για τα διεθνή και τα ελληνοτουρκικά 40% έναντι 23% και, τέλος, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό 40% επιλέγει τη σημερινή κυβέρνηση έναντι 21% που δηλώνει ότι εμπιστεύεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τούτων δοθέντων, προφανής είναι και η αιτία που ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός έναντι του κ. Αλ. Τσίπρα με διαφορά είκοσι μονάδων: το 45% επιλέγει τον πρόεδρο της Ν.Δ., το 25% επιλέγει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 27% απαντά πως δεν θεωρεί «κανέναν από τους δύο» καταλληλότερο.

Οπως προαναφέρθηκε, τα ελληνοτουρκικά αποτελούν για την ελληνική κοινή γνώμη πεδίο πρόκλησης, προβληματισμού και ανησυχίας. Μόνο 18% δηλώνει αισιόδοξο ότι τα πράγματα στις σχέσεις με την Ακγκυρα θα πάνε λίγο-πολύ καλύτερα τη νέα χρονιά. Το 21% εκτιμά πως τα πράγματα «πάνω-κάτω θα πάνε τα ίδια» όπως τη χρονιά που οδεύει προς το τέλος της, ενώ 40% του δείγματος εκφράζει ανησυχία πως θα πάνε «λίγο-πολύ χειρότερα». Και τούτο, επειδή σε ποσοστό 95% οι ερωτηθέντες δηλώνουν πως η Τουρκία «σίγουρα ή μάλλον ναι» θα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σχετική αισιοδοξία των Ελλήνων όσον αφορά την υγειονομική κρίση συνδέεται μάλλον με το γεγονός ότι σε υψηλό ποσοστό 67% έχουν (σίγουρα και μάλλον ναι) αποφασίσει να κάνουν το εμβόλιο, και μάλιστα τους πρώτους μήνες: 36% δηλώνει «το συντομότερο δυνατόν» και 21% «έπειτα από 2-3 μήνες».