Ερωτήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οσμή σκανδάλου» αναδίδει για τον ΣΥΡΙΖΑ μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πανδημία. Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον κορωνοϊό, που αφορούν τόσο το υγειονομικό σκέλος όσο και το οικονομικό. Επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί τον πρόσφατο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η Βουλή έχει το δικαίωμα να αιτείται προτεραιοποίηση ελέγχων που έχουν ήδη προγραμματιστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τη διενέργεια ελέγχων:

–  Για την ενίσχυση των ΜΜΕ που έγινε στο πλαίσιο της πανδημίας, προκειμένου, όπως αναφέρει «να διερευνηθεί αν τηρήθηκαν οι αρχές της διαφάνειας, αν υπήρξαν κριτήρια επιλογής του αναδόχου, ποιος ήταν ο βαθμός αξιοποίησης ποιοτικών, ποσοτικών, κοινωνικών ή άλλων κριτηρίων για την κατανομή των ποσών στα ΜΜΕ».

– Για το σύνολο των αναθέσεων υπηρεσιών απολύμανσης και προμηθειών υγειονομικού υλικού για τα καταστήματα κράτησης της χώρας από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

– Για τις αναθέσεις προμηθειών υγειονομικού υλικού και μασκών για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς της χώρας από όλα τα αρμόδια υπουργεία.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του αναφέρει πως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στις ΜΕΘ, ειδικά στο αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την έγκαιρη αύξησή τους (π.χ. με την επίταξη ιδιωτικών κλινών) σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης των αναγκών.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζουν προβληματισμό και για τους περιορισμένους εμβολιασμoύς που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του μήνα. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για 2 εκατομμύρια εμβόλια μέσα στον Γενάρη», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και συμπλήρωσε πως «το εμβόλιο αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στη μάχη κατά της πανδημίας – όχι άλλοθι για τη μη στήριξη του συστήματος υγείας», προειδοποιώντας την κυβέρνηση πως φέρει την κύρια ευθύνη για την τραγωδία στην οποία οδηγεί τη χώρα.

Σε υψηλούς τόνους η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και για το lockdown στη Δυτική Αττική: «Αντί να προλαμβάνει, συνεχίζει να κυνηγά την πανδημία όταν η ζημιά έχει ήδη γίνει. Και δεν φθάνει αυτό. Αποφασίζει να κλείσει τα πάντα χωρίς να ανακοινώνει ουσιαστικά μέτρα στήριξης για εργαζομένους και επιχειρήσεις».

Ραφάλ

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψήφισε τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό και να επέλεξε το «παρών», όμως μετά αρκετές διαβουλεύσεις η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να δηλώσει επί της αρχής θετική στην αγορά των Ραφάλ, δεδομένης και της σχετικής εισήγησης της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Ωστόσο από την Κουμουνδούρου, μετά και τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Εργου, αλλά και της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τους Γιώργο Κατρούγκαλο, Θεόδωρο Δρίτσα, Γιώργο Τσίπρα και Βαγγέλη Καλπαδάκη, ζητούν συγκεκριμένες διευκρινίσεις που θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση του κόμματος:

– Για τις συμβάσεις, καθώς όπως αναφέρουν «τίθεται σοβαρό ζήτημα διαφάνειας και οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής είναι ελλιπέστατες. Απαιτείται πλήρης ενημέρωση για κάθε ευρώ που θα δαπανηθεί».

– Για τη στρατηγική για την αγορά και αξιοποίηση φρεγατών.

– Για την προοπτική αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία (ενδεχομένως και με τις ΗΠΑ), όπως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει προαναγγείλει.

Με αυτά ως δεδομένα, από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως έχει επιβεβαιωθεί η ορθότητα της απόφασης του κόμματος να μη δώσει λευκή επιταγή στο Μαξίμου, που κινείται χωρίς καμία στρατηγική και σοβαρότητα σε σχέση με τις αναγκαίες αμυντικές δαπάνες της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή