Οι αρρυθμίες του σχεδίου «Ελευθερία»

Οι αρρυθμίες του σχεδίου «Ελευθερία»

Πού παρατηρούνται προβλήματα και καθυστερήσεις στη διαδικασία του εμβολιασμού – Η κοινή γραμμή της κυβέρνησης με την Ε.Ε.

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες ιατροί και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού μπήκαν βαθμηδόν χθες σε 56 νοσοκομεία της χώρας στη διαδικασία του εμβολιασμού με βάση εμβόλια που είχαν παραδοθεί το Σαββατοκύριακο σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα, άρχισε ο εμβολιασμός σε κλειστές μονάδες ηλικιωμένων (τρόφιμοι και προσωπικό). Με την πρώτη δόση του εμβολιασμού «κλειδώνεται» στο τάμπλετ το ραντεβού για τη δεύτερη δόση μετά 21 μέρες, όπως γινόταν χθες το πρωί στα εμβολιαστικά κέντρα του Σισμανογλείου. Αυτή αποτελεί μια κατ’ αρχήν ένδειξη ότι η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται στο να παρατείνει το διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech όπως γίνεται στη Μεγάλη Βρετανία και συζητείται και στη Γερμανία από τον πρόεδρο της επιτροπής εμβολιασμών (STIKO) Τόμας Μέρτενς. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το γραφείο του Πρωθυπουργού βρίσκονται σε επαφή με την Ε.Ε. και τις μεγάλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να δράσουν συντονισμένα στην εμβολιαστική καμπάνια. Παρά τις σχετικές εισηγήσεις, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει επιλέξει να μην προχωρήσει σε βολιδοσκοπήσεις για εθνική παραγγελία εμβολίων είτε από τις Pfizer/BioNΤech είτε από άλλη εταιρεία. Και αυτό για δύο λόγους, όπως έλεγαν καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές:

• Διότι θα έπρεπε να τα πληρώσει σε τιμές πολύ υψηλότερες της Ε.Ε. (24 ευρώ το εμβόλιο στην περίπτωση Pfizer/BioNTech).

• Διότι αυτή τη στιγμή τέτοια εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα εξαιτίας ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα των εταιρειών.

Ετσι, η κυβέρνηση ακολουθεί τη γραμμή ότι «η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική δεν επιτρέπει εθνικές συμφωνίες». Πάντως, σε πρόσφατο ν/σ του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε και ψηφίσθηκε από τη Βουλή, προβλέπεται σαφώς με διάταξη η δυνατότητα του ελληνικού κράτους να διαπραγματεύεται και να αγοράζει εμβόλια απευθείας από τους παραγωγούς τους.

Ενα διαφορετικό ζήτημα είναι το πόσο γρήγορα προχωράει το ελληνικό Δημόσιο στους εμβολιασμούς. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες διά πολλών εκπροσώπων της ότι το σχέδιό της για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού θα τηρηθεί μέχρι κεραίας, με στόχο να εμβολιασθούν 220.000 άνθρωποι έως το τέλος του πρώτου μήνα του χρόνου. «Διαχειριζόμαστε ένα εμβόλιο που καμία χώρα δεν έχει εμπειρία διαχείρισής του», είπε χθες ο γ.γ. πρωτοβάθμιας φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, «βρισκόμαστε στον μ.ό. εμβολιασμού της Ε.Ε.». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπάρχει η ανησυχία για κάποιες ελλείψεις αναλωσίμων, ενώ έγινε αναγκαίος ο αναπρογραμματισμός εμβολιασμών ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση.

Ετσι, π.χ. στο εμβολιαστικό κέντρο της Προσοτσάνης, το προσωπικό του Κέντρου Υγείας δήλωσε ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη αντιμετώπισης περιστατικού αλλεργίας, δεν υπήρχε ειδίκευση, με αποτέλεσμα το εμβολιαστικό κέντρο του νομού να μεταφερθεί και πάλι στο νοσοκομείο της Δράμας. Η κυβέρνηση ενημέρωσε νοσοκομεία που οι ΥΠΕ τους είχαν προγραμματίσει εμβολιασμούς πριν από την Πέμπτη, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι αναβλήθηκαν εμβολιασμοί.

• Σε άλλες περιπτώσεις στους εμβολιασμούς των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων ένα 8%-10% του πληθυσμού των μονάδων, καθώς έχει πολλά υποκείμενα νοσήματα, χρειάζεται είτε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία είτε να εμβολιασθούν παρουσία γιατρού του ΕΟΔΥ, όπως συνέβη χθες στα Μελίσσια στη σχετική πρεμιέρα στους εμβολιασμούς σε αυτούς τους χώρους. Διαφορετικά, οι γιατροί των μονάδων δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των εμβολιασμών.

• Η κυβέρνηση ανέλαβε να εμβολιάσει τους υγειονομικούς του ιδιωτικού τομέα στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ αρχικά είχε ανακοινώσει ότι ο εμβολιασμός θα γίνει στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Οι διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν «βλέπουν με καλό μάτι» την είσοδο «ξένων» στα νοσοκομεία τους, όταν μάλιστα απαγορεύεται να εισέρχονται επισκέπτες σε αυτά, αλλά η ηγεσία του υπουργείου θέλει να κρατήσει σε «στενό έλεγχο» τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η κατανομή των εμβολίων έχοντας εμπλέξει σε αυτήν και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ελλείψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κυβερνητικοί παράγοντες πλησίασαν μεγάλη καπνοβιομηχανία αλλά και εισαγωγείς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αναλωσίμων ζητώντας τους να «στηρίξουν» την αγορά 5 εκατ. συρίγγων εντός του πρώτου 15νθημέρου του Ιανουαρίου για τους εμβολιασμούς, ένδειξη ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» πιθανόν να κινδυνεύει από την έλλειψη αναλωσίμων στην πρώτη της φάση. Οι σύριγγες είναι σε έλλειψη στην παγκόσμια αγορά όπως πέρυσι οι μάσκες. Eλλειψη υπάρχει ακόμα στην παραγωγή ξηρού πάγου που είναι απαραίτητος για τη μεταφορά του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή