«Φρένο» στην εκλογολογία από το Μέγαρο Μαξίμου

«Φρένο» στην εκλογολογία από το Μέγαρο Μαξίμου

Τα ορόσημα της άνοιξης και οι αλλαγές στην επικοινωνιακή στρατηγική

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φρένο» στα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο ανασχηματισμός 4ης Ιανουαρίου αποτελεί το πρώτο βήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού που οδηγεί σε πρόωρες κάλπες εντός του 2021, προτίθεται να βάλει το αμέσως επόμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν είναι προπέτασμα καπνού προκειμένου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να διατηρήσει το δικαίωμα του αιφνιδιασμού έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά υπαγορεύεται από τα υφιστάμενα δεδομένα: η προσφυγή στις κάλπες πριν από το καλοκαίρι θα πρέπει να αποκλειστεί για αντικειμενικούς λόγους. Οι εμβολιασμοί καθυστερούν σε όλη την Ευρώπη και η οικονομία δεν προβλέπεται να ανοίξει πλήρως πριν από τον Απρίλιο, με τη «βοήθεια», πέραν των εμβολίων, και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.

Είναι προφανές λοιπόν ότι θα ήταν άκρως προβληματικό –ακόμη και εάν έχει επιτευχθεί σε έναν βαθμό η ανοσία της κοινότητας– την περίοδο της επανεκκίνησης της οικονομίας η κυβέρνηση να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής αστάθειας προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, που θα οδηγήσουν σε ένα δίμηνο πολιτικής ρευστότητας. Και τούτο, καθώς η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι διπλή, με τις πρώτες κάλπες να στήνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής και τις δεύτερες με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αντιθέτως, «ανοικτό» μπορεί να θεωρηθεί ο πρωθυπουργός να φλερτάρει με την ιδέα των πρόωρων εκλογών το προσεχές φθινόπωρο, όταν και θα έχει συμπληρώσει πλέον περισσότερα από δύο χρόνια στην πρωθυπουργία. Ομως, το διάστημα μέχρι τότε είναι μακρύ και ουδείς γνωρίζει ποιες μεταβλητές θα έχουν μεσολαβήσει επηρεάζοντας το πολιτικό κλίμα, με πρώτη και κύρια το οικονομικό περιβάλλον που θα έχει διαμορφωθεί έως τότε. Θα πρέπει να επισημανθεί πως στον σχεδιασμό τους οι πολιτικοί σχηματισμοί θα προσμετρούν πως ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα μεσολαβήσουν διερευνητικές εντολές, αλλά και ότι στην αντιπολίτευση βρίσκονται κόμματα τα οποία μπορεί δυνητικά να οδηγηθούν σε συγκλίσεις –δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25–, ειδικά εάν στην πρώτη εκλογή το άθροισμα των ψήφων τους προσεγγίζει εκείνο της Ν.Δ.

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι κάλπες δεν βρίσκονται κοντά είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου υιοθετεί νέα επικοινωνιακή στρατηγική και δεν πρόκειται να ακολουθεί πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική του «σκληρού ροκ». Οπως λέγεται από συνεργάτες του πρωθυπουργού, η ανάληψη της θέσης του κυβερνητικού εκπροσώπου από τον Χρήστο Ταραντίλη αντί του Στέλιου Πέτσα δεν αφορά μόνο μια εναλλαγή στα πρόσωπα, αλλά αποτελεί και επιλογή ουσίας. Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί ο λόγος που θα εκπέμπει «κεντρικά» η κυβέρνηση να είναι μετριοπαθής και να απευθύνεται στον μεσαίο χώρο. Είναι σαφές πως μετά και τον τελευταίο ανασχηματισμό, η Ν.Δ. «περιχαρακώνει» την επιρροή στα δεξιά της. Ετσι μεγάλο ζητούμενο αποτελεί η διατήρηση της ηγεμονίας της στους κεντρώους ψηφοφόρους που κρίνουν παραδοσιακά τις εκλογικές αναμετρήσεις. 

Μάλιστα, με δεδομένη την επιλογή να μη μπει στο παιχνίδι της πόλωσης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αποφύγει μια «μηχανή» εξεταστικών ή προανακριτικών επιτροπών, παρότι υποθέσεις που έφθασαν ή θα φθάσουν στη Βουλή, όπως αυτή της Folli Follie ή των καταγγελιών Καλογρίτσα, της δίνουν τη σχετική δυνατότητα. Βεβαίως, οι χαμηλοί τόνοι που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης δεν συνεπάγονται «συγκυβέρνηση» με τον ΣΥΡΙΖΑ με αποδοχή προτάσεων όπως η συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για νέο υπουργό Υγείας ή η πραγματοποίηση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αντιθέτως, όπως προαναφέρθηκε, για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται μονόδρομος η στρατηγική της ακραίας πόλωσης, με αιχμές τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ακόμη και μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως αποτελεί στοίχημα επιβίωσης για τον κ. Τσίπρα και την Κουμουνδούρου η έστω μερική μείωση της δημοσκοπικής διαφοράς από τη Ν.Δ. τους επόμενους μήνες.

Τα μέτρα

Πάντως, άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι ο έλεγχος της πανδημίας και ο τερματισμός της πολυφωνίας των στελεχών της για τα περιοριστικά μέτρα. Οπως αποφασίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, κάθε Παρασκευή το πρωί θα γίνεται σύσκεψη με τους ειδικούς και το ίδιο απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς θα προβαίνει σε ανακοινώσεις σε σχέση με τα όποια οριζόντια μέτρα. Εξαίρεση θα αποτελούν, βεβαίως, περιοχές με αιφνίδια επιδημιολογική επιβάρυνση, για τις οποίες εάν απαιτηθεί θα αποφασίζεται άμεσο αυστηρό lockdown. Πάντως, παρότι τις τελευταίες ημέρες λόγω εορτών η εικόνα από τα τεστ δεν είναι πλήρης, εκτιμάται πως έχει υπάρξει επιβάρυνση του ιικού φορτίου, η οποία όμως, επί του παρόντος, δεν έχει αντανάκλαση στο σύστημα υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή