Οι τάσεις ΣΥΡΙΖΑ ξαναμετρούν τις δυνάμεις τους

Οι τάσεις ΣΥΡΙΖΑ ξαναμετρούν τις δυνάμεις τους

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυγή του 2021 βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξανασυζητάει τα τρία βασικά ζητήματα για τα οποία οι τάσεις μέσα στο κόμμα εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές οπτικές: ταυτότητα, συμμαχίες και οργάνωση συνεδρίου. Νίκος Παππάς («προεδρικοί»), Θεόδωρος Δρίτσας («Ομπρέλα») και Δημήτρης Χατζησωκράτης («Γέφυρα») ήταν τα στελέχη που, σύμφωνα με πληροφορίες, κλήθηκαν να συνδράμουν τον Δημήτρη Τζανακόπουλο προκειμένου να διαμορφώσουν το σχέδιο της πολιτικής απόφασης με βάση τη συζήτηση και τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Νίκη στα σημεία φέρεται να πέτυχε η πλευρά της εσωκομματικής πλειοψηφίας, καθώς, εκτός του ότι δεν ενσωματώθηκαν τροπολογίες της «Ομπρέλας», στο τελικό κείμενο αναφέρεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα επιδιώξει τον συντονισμό των δυνάμεων της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Θα διεκδικήσει τη διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών με στόχο μια μεγάλη πλειοψηφική πολιτική και κοινωνική συμμαχία», χτυπώντας την πόρτα του ΚΙΝΑΛ, του ΜέΡΑ25 αλλά και του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα στελέχη της «Γέφυρας» (Ν. Μπίστης, Π. Παναγιώτου, Α. Λιάκος, Σ. Δανέλης) πήγαν ένα βήμα πιο μπροστά σε σχέση με τη Χαριλάου Τρικούπη και με κείμενο που κατέθεσαν ανέφεραν πως «η λογική των πραγμάτων και των αριθμών επιτάσσει στον ΣΥΡΙΖΑ – “Προοδευτική Συμμαχία” και στο ΚΙΝΑΛ να γυρίσουν γρήγορα και αποφασιστικά σελίδα στις μεταξύ τους σχέσεις». Για άλλη μια φορά βρήκαν κοινή γραμμή με τους προερχομένους από τη ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλο, Δ. Χατζησωκράτη και Δ. Χαλαζωνίτη. Η συζήτηση στο Π.Σ. εξελίχθηκε σε ήπιους τόνους και σε αυτό βοήθησε η πρωτοβουλία των στελεχών των «53+», που μαζί με τους Ν. Βούτση, Π. Σκουρλέτη, Ν. Φίλη, Δ. Παπαδημούλη ενημέρωσαν τον Αλ. Τσίπρα από πριν για τη γραπτή παρέμβαση που σκόπευαν να κάνουν. Οι εκατέρωθεν ενστάσεις πάντως δεν έλειψαν, με στελέχη της «Κίνησης Μελών» να υποστηρίζουν πως η «Ομπρέλα» γυρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω στο κόμμα της «ριζοσπαστικής Αριστεράς», μη συμβαδίζοντας με τη διακήρυξη του Σεπτεμβρίου του 2019. Μάλιστα σημειώνουν ότι δεν είναι τυχαίο πως μόνο ιστορικά στελέχη υπογράφουν το συγκεκριμένο κείμενο και κανείς από το μπλοκ της διεύρυνσης.

Στις τάξεις της «Ομπρέλας», πάντως, που πραγματοποίησε για πρώτη φορά την Κυριακή μια κλειστή πανελλαδική τηλεδιάσκεψη, υπάρχει ευφορία. Οπως αναφέρουν στην πλατφόρμα που κατέθεσαν την Παρασκευή, λένε «όχι» στην μεταγραφολογία και υπογραμμίζουν πως «εργαζόμαστε ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ/Π.Σ. να είναι το σύγχρονο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, κορμός της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής συμμαχίας, όπως περιγράφεται στην προγραμματική διακήρυξη». Σχετικά με την αποστροφή του κειμένου τους που αναφέρεται σε «εμφάνιση αδυναμιών στη συλλογική λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», πηγές της Κ.Ο., σηκώνοντας το γάντι, απαντούσαν στην «Κ» πως «όλα τα μεγάλα ζητήματα με τα οποία έχει καταπιαστεί η αντιπολίτευση έχουν προκύψει από τη δουλειά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας». Παρά τις διαφωνίες, στο Π.Σ. αποφασίστηκε να επιτραπεί και η επιστολική ψήφος στις νομαρχιακές συνδιασκέψεις. Το επόμενο Σάββατο θα συνεδριάσει το νέο ρεύμα της «ΡΕΝΕ», με στελέχη της να υποστηρίζουν πως περίπου 20 βουλευτές συντάσσονται μαζί τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή