Η εθνική άμυνα πλήρωσε σκάνδαλα και σκανδαλολογία

Η εθνική άμυνα πλήρωσε σκάνδαλα και σκανδαλολογία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς τελικώς και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τήρησε θετική στάση, υπερψηφίστηκε χθες από την εθνική αντιπροσωπεία το νομοσχέδιο για την προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Ραφάλ. Κατά του ν/σ ψήφισαν μόνο το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ αίσθηση προκάλεσε παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, δεδομένου ότι ο κ. Κ. Τασούλας αναφέρθηκε στο διπλό –όπως είπε– πλήγμα που υπέστη ο τομέας της εθνικής άμυνας τα τελευταία χρόνια, από τα σκάνδαλα αλλά και τη σκανδαλολογία.

«Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια είχε την ατυχία οι Ενοπλες Δυνάμεις να εμπλακούν σε δύο περιπέτειες, σε δύο γάγγραινες, στη γάγγραινα των σκανδάλων και στη γάγγραινα της σκανδαλολογίας. Είναι διαφορετικά πράγματα αυτά. Υπάρχουν τα πραγματικά σκάνδαλα στη χώρα μας και υπάρχουν και οι συκοφαντίες, οι οποίες επιτείνουν την εικόνα των σκανδάλων, τη διογκώνουν και την κάνουν να φαίνεται μεγαλύτερη», είπε ο κ. Τασούλας και συνέχισε: «Ο τομέας της εθνικής άμυνας υπέστη και τις δύο κατάρες και κατακλύστηκε από διαβολή, αλλά συνέβησαν και τρομακτικά σκάνδαλα. Οπότε το μέγεθος του προβλήματος έγινε ασύλληπτο, έγινε αφάνταστο. Ακολούθησε, λόγω αυτής της καταστάσεως, μια περίοδος δραματικής ευθυνοφοβίας γύρω από τις προμήθειες των Εν. Δυνάμεων, ευθυνοφοβίας διαδοχικής. Αυτή η ευθυνοφοβία αδίκησε τις Ε.Δ., αδίκησε την αμυντική ικανότητα της χώρας, γιατί ενέπλεξε σε όλον αυτόν τον κυκεώνα σκανδάλου και σκανδαλολογίας μια τρομερή γραφειοκρατία εν ονόματι αποτροπής των σκανδάλων. Επρεπε λοιπόν να καταπολεμηθούν η αδιαφάνεια, η σκανδαλολογία και η καταγγελιομανία, η οποία παρέλυε κάθε απόφαση σημαντική για την αναβάθμιση των Εν. Δυνάμεων».

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τσίπρας, αν και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η κυρωθείσα σύμβαση είναι «διάτρητη», σημείωσε: «Επειδή δεν είμαστε Ν.Δ., θα ψηφίσουμε “υπέρ” με τεράστιες επιφυλάξεις και αποποιούμενοι κάθε ευθύνη γι’ αυτό που μπορεί να γεννήσει αυτή η σύμβαση, τα αρνητικά αποτελέσματα, δηλαδή, για το Δημόσιο». «Το ΚΙΝΑΛ προσέρχεται με εθνικά υπεύθυνη στάση και ένα καθαρό “ναι” στην ανάγκη προμήθειας των Ραφάλ, που δυναμώνει καθοριστικά την αποτρεπτική ισχύ των Ε.Δ.», είπε ο κ. Β. Κεγκέρογλου. «Αυτοί οι εξοπλισμοί συνδέονται πρωτίστως με τις ανάγκες των νατοϊκών σχεδιασμών και όχι με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού», σχολίασε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας. «Η υποταγή στα κελεύσματα των δήθεν συμμάχων, που συμπίπτει να είναι και οι κύριοι προμηθευτές μας, δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως εθνική πολιτική», ανέφερε η κ. Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25).

Την ίδια στιγμή, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ολοκληρώνεται η συζήτηση επί του ν/σ για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή