Αντιπαράθεση με αφορμή το Καπιτώλιο

Αντιπαράθεση με αφορμή το Καπιτώλιο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνήμες στιγμών του πρόσφατου παρελθόντος, όταν ακραία στοιχεία απείλησαν να εισβάλουν στον «ναό» της ελληνικής δημοκρατίας, ξύπνησαν χθες στη Βουλή, μέσα από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, και επί του θέματος αυτού, Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας είχαν εκ διαμέτρου διαφορετικές προσεγγίσεις: ο πρωθυπουργός μνημόνευσε τους «Αγανακτισμένους» την εποχή των μνημονίων το 2011, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τις προ σχεδόν τριών ετών διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Σας θυμίζω ότι τις εικόνες που είδαμε και όλοι καταδικάσαμε στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον τις ζήσαμε έξω από αυτήν εδώ την αίθουσα, όταν με πρωτοστάτες εσάς στις διαδηλώσεις εκείνες, αποσπάστηκε κομμάτι ακροδεξιών –της Χρυσής Αυγής και όχι μόνο– και επιχείρησε να εισέλθει μέσα στο Κοινοβούλιο», είπε αρχικώς ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι «στήριξε εκδηλώσεις ακραίου εθνικισμού».

«Στις διαδηλώσεις που έγιναν έξω από τη Βουλή με αφορμή την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών πράγματι υπήρχαν αρκετά γραφικά στοιχεία και ενδεχομένως σε αυτές να είχαν εμφιλοχωρήσει και κάποιοι θύλακες της Ακροδεξιάς», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, για να συνεχίσει: «Ομως, η ελληνική κοινωνία, όταν είδε τις σκηνές του Καπιτωλίου, δεν θυμήθηκε το 2018, αλλά το 2011, όταν η “πάνω” και η “κάτω” πλατεία ενώθηκαν σε ένα παραλήρημα αμφισβήτησης της αστικής δημοκρατίας. Με διχασμό, με βιτριόλι, με κρεμάλες, με συνθήματα περί καψίματος του Κοινοβουλίου και με εσάς στην πρώτη γραμμή, ως νέος καβαλάρης του αντισυστημικού κινήματος. Εσείς και το κόμμα σας ήσασταν οι μεγάλοι ωφελημένοι από τον διχασμό της ελληνικής κοινωνίας. Εσείς καβαλήσατε αυτό ακριβώς το κύμα του λαϊκισμού, του τοξικού λόγου, της περίπου κανονικοποίησης της βίας, του τρόπου κατασυκοφάντησης των πολιτικών σας αντιπάλων. Η “πάνω” και η “κάτω” πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και σας έφεραν στην εξουσία και για αυτό και κυβερνήσατε με τον κ. Καμμένο χωρίς καμία απολύτως δυσκολία».

Στις επισημάνσεις αυτές αντέδρασε ο κ. Τσίπρας επιμένοντας στη δική του εκδοχή: «Είπατε ότι δεν είναι το 2018, αλλά είναι το 2011. Το κοινό χαρακτηριστικό των επεισοδίων στο Καπιτώλιο με αυτά που συνέβησαν έξω από την ελληνική Βουλή το 2018 και το 2019, δύο φορές, είναι ότι ακροδεξιοί ήταν εκεί, ακροδεξιοί ήταν κι εδώ. Το δε κοινό σημείο της “πάνω” πλατείας του 2011 με τα επεισόδια το 2018 και το 2019 έξω από τη Βουλή είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις η Ν.Δ. ήταν στα συλλαλητήρια».

Λίγη ώρα αργότερα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σχολίασε, λαμβάνοντας αποστάσεις και από τους δύο: «Η δημαγωγία και ο λαϊκισμός το 2011 με το αντιμνημόνιο φούντωσαν αυτό το κύμα της οργής και η χώρα το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά. Και πρωτοστάτησαν, τότε, δυνάμεις όπως η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορείτε σήμερα να κάνετε κριτική, αν δεν κάνετε πρώτα αυτοκριτική, κύριε πρωθυπουργέ». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή