Eπαναφέρει το casus belli η Αγκυρα

Eπαναφέρει το casus belli η Αγκυρα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το casus belli της Τουρκίας σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο υπενθύμισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στο τέλος της διήμερης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες –και τρεις ημέρες πριν από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών– ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως «στο θέμα του Αιγαίου, στο θέμα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας. Οπως δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει το τουρκικό κοινοβούλιο».  

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η αλλαγή στάσης της Ε.Ε. στο ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία για τις παραβιάσεις της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Οπως προκύπτει, η «επίθεση φιλίας» της Αγκυρας τις τελευταίες εβδομάδες έχει φέρει αποτέλεσμα, επιτρέποντας στα κράτη-μέλη εκείνα που ήταν ούτως ή άλλως διστακτικά απέναντι στο ενδεχόμενο νέων κυρώσεων να επιβάλουν μια γραμμή «παγώματος» αποφάσεων.

«Εχουμε δει μια σημαντική αλλαγή στάσης εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλα θέματα», σημειώνει χαρακτηριστικά στην «Κ» Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Τέτοιες αλλαγές έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν και έχουν αποδειχθεί παροδικές, αλλά αυτή τη φορά μοιάζει με κάτι πιο ουσιώδες». Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν στο τραπέζι ως επιλογή, αλλά ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη θέλουν να δώσουν χρόνο στην Τουρκία για να φανεί αν η νέα προσέγγισή της θα έχει διάρκεια. «Συνεπώς δεν θα υπάρξει απόφαση για κυρώσεις τη Δευτέρα· δεν είναι τώρα η ώρα για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία», καταλήγει ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι διαβουλεύσεις για τις πιθανές νέες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας συνεχίζονται στην αρμόδια επιτροπή (Relex), που συναντήθηκε τελευταία φορά την περασμένη Πέμπτη. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε χθες ότι «δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για εξελίξεις» σε αυτές τις συζητήσεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι επί του παρόντος δεν έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Αγκυρα.

Η συνεδρίαση (με φυσική παρουσία) των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα συμπίπτει με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η ελληνική αποστολή τελικά θα φθάσει στην Κωνσταντινούπολη με ειδική πτήση την Κυριακή και θα επιστρέψει στην Αθήνα με το ίδιο αεροσκάφος. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να φθάσει η αποστολή στην Αλεξανδρούπολη και να συνεχίσει οδικώς, καθώς λόγω της πανδημίας δεν υπάρχει επί του παρόντος αεροπορική σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης.

Ο κ. Τσαβούσογλου είχε συναντήσεις προχθές με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., ο κ. Μισέλ στη συνάντηση καλωσόρισε την τρέχουσα βελτιωμένη ατμόσφαιρα και την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ενώ κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει ενέργειες που θα οξύνουν ξανά τις εντάσεις. «Πρέπει να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα επί του πεδίου» για να επιστρέψουν οι διμερείς (ευρωτουρκικές) σχέσεις σε θετική τροχιά, σημειώνει η ίδια πηγή. Ο κ. Μισέλ καλωσόρισε επίσης την πρόσκληση Ερντογάν για επίσκεψη στην Αγκυρα, αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η ημερομηνία και η μορφή της επίσκεψης δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.

Μηχανισμός απεμπλοκής

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στον μηχανισμό απεμπλοκής που καταρτίστηκε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «συνέβαλε στην άμβλυνση των εντάσεων και στη δημιουργία του χώρου για πολιτικές συζητήσεις για την επίλυση των υποκείμενων ζητημάτων» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ χαιρέτισε κι αυτός την έναρξη των διερευνητικών επαφών, ενώ ευχαρίστησε την Τουρκία για τη συνεισφορά της στο ΝΑΤΟ, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή