Ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ για τον διάλογο με την Τουρκία

Ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ για τον διάλογο με την Τουρκία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αστερίσκους στηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, καθώς, όπως αναφέρουν, «η χώρα προσέρχεται χωρίς σαφές στρατηγικό σχέδιο και με μια διαρκή κακοφωνία από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας». Στην Κουμουνδούρου εξακολουθούν να κατηγορούν το Μαξίμου για διγλωσσία ή, αλλιώς, για «ασάφεια» που έχουν εκπέμψει κατά καιρούς οι κ. Μητσοτάκης και Δένδιας σχετικά με τις ελληνικές θέσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αλλάζει τη γραμμή της για την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διαύλων με την Αγκυρα, ωστόσο ζητούν από το Μαξίμου αναλυτική ενημέρωση:

• Για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, ειδικά τώρα που έχει εικόνα των τουρκικών θέσεων.

• Εάν τέθηκαν από την Τουρκία θέματα δήθεν «γκρίζων ζωνών», «αποστρατιωτικοποίησης» και «περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης» και πώς απαντήθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία.

• Ποια στάση τήρησε ο ΥΠΕΞ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις.​

«Εμείς δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση με όρους κραυγών και περικεφαλαίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο Ν. Ηλιόπουλος στο Kontra Channel, συμπληρώνοντας πως «για να πετύχει ο διάλογος με την Τουρκία χρειάζεται θετική ευρωτουρκική ατζέντα είτε ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός κυρώσεων».

Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν σκοπεύουν να αφήσουν να περάσει έτσι απλά η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην «Κ» της Κυριακής. Το τριπλό «όχι» του πρώην πρωθυπουργού στην επανεκκίνηση των διερευνητικών, στο ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη και στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών έδωσε πάτημα στην αξιωματική αντιπολίτευση να μιλήσει για «ομηρία του Κ. Μητσοτάκη από τον κ. Σαμαρά». Στην Κουμουνδούρου, ισχυρίζονται ότι με την παρέμβασή του πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. θα απελευθερωθούν το επόμενο διάστημα, καθώς δεν είναι υπέρμαχοι της προοπτικής διαλόγου με την Τουρκία. Μετρούν, μάλιστα, περί τα 15 μέλη της Κ.Ο. της «γαλάζιας» παράταξης που είναι πολύ κοντά στον Αντώνη Σαμαρά και δεν θεωρούν τυχαίο το timing που έκανε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, την παραμονή, δηλαδή, των διερευνητικών επαφών.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να ταλανίζεται και πάλι από τις τάσεις και τα κείμενα ενόψει της διεύρυνσης που επιχειρεί, είναι ευκαιρία για την Κουμουνδούρου να αλλάξει την ατζέντα και να αναδείξει τις διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν μέσα στην πλειοψηφία για τα εθνικά θέματα. Σημειώνουν, μάλιστα, πως αυτός είναι ο λόγος που από το Μαξίμου υποβάθμισαν το θέμα και επέλεξαν να μην απαντήσουν.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το επόμενο επεισόδιο αναμένουν να παιχτεί στη Βουλή όταν θα έρθουν για ψήφιση τα τρία εφαρμοστικά πρωτόκολλα μεταξύ Ελλάδας και Β. Μακεδονίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει, όπως έχει προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, ονομαστική ψηφοφορία: «Κάθε ψήφος υπέρ των συμφωνιών θα είναι και μία συγγνώμη για την αθλιότητα που έγινε πριν από δύο χρόνια και για την εξαπάτηση των απλών πολιτών», είχε τονίσει χαρακτηριστικά. Τα φώτα, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, θα στραφούν στους βουλευτές που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν τον πρώην πρωθυπουργό είτε στην καταψήφιση είτε στην αποχή, καθώς και στα μέλη της πλειοψηφίας από τη Β. Ελλάδα. Την ίδια γραμμή ακολουθούν και από το ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας πως οι έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της Ν.Δ. οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αρνηθεί τη διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής με τους πολιτικούς αρχηγούς και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή