Πώς θα εφαρμοστεί η τηλεργασία

Πώς θα εφαρμοστεί η τηλεργασία

Εντατικοποίηση ελέγχων - Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εργαζομένων

5' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας, με άξονα τη διαμόρφωση συγκεκριμένου πλαισίου για την επιτήρηση της ορθής εφαρμογής των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού στους χώρους αυτούς, αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τετάρτης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη, στον ιδιωτικό τομέα:

  1. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το gov.gr).
  2. Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  3. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι:

  • οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας,
  • οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.
    Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Ως προς τον δημόσιο τομέα:

  1. Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.
  2. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Επίσης, από σήμερα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η εφαρμογή των παραπάνω αποφάσεων ξεκινά τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συστηματικοί.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

  • Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,
  • Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης,
  • Η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη,
  • Η γενικής γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννα Στρατινάκη,
  • Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Το Πάσχα θα κάνουμε Ανάσταση

Σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στάθηκε στην ανάγκη τήρησης των νέων μέτρων.

«Κερδίζουμε τον πόλεμο. Το Πάσχα θα κάνουμε Ανάσταση. Ο εμβολιασμός πάει πολύ καλά. Είμαστε τέταρτοι στην Ευρώπη. Μην ακούτε τι λένε. Όταν είναι η σειρά σας, εμβολιασθείτε» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Για να κάνετε καλό στον εαυτό σας και να σώσετε συνανθρώπους. Έχουμε ακόμη μάχες να δώσουμε. Στερνές, αλλά μάχες. Κάθε νέος περιορισμός είναι μια τελευταία μάχη. Για να μην χαθεί κανείς. Για να μην επηρεασθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι «είναι αλήθεια πως δεν αντέχεται να κλείνουμε κάθε τόσο. Σχολεία, δουλειές, ζωές. Είναι πιο αλήθεια, όμως, πως πρέπει να κλείνουμε όταν ο ιός επελαύνει».

«Γνωρίζουμε ότι αυτή η άμυνα μας φέρνει πιο κοντά στη ζωή. Το γνωρίζουμε γιατί με την πειθαρχία και τα μέτρα έχουμε καταφέρει να έχουμε από τους λιγότερους θανάτους στις στατιστικές της Ευρώπης» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, είπε πως «από αύριο η Αττική δίνει μάχη μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. Δίνετε μάχη τηρώντας τα μέτρα. Δίνουμε μάχη, εποπτεύοντας την τήρησή τους».

«Όλοι μαζί με υπομονή, επιμονή κι ευθύνη. Γιατί ξέρουμε πια πολύ καλά, πως όλα αυτά είναι για να κάνουμε Ανάσταση. Για να ‘μαστε όλοι εκεί» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως καθολικό lockdown για την Αττική ανακοίνωσε την Τρίτη με τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «αυτό σημαίνει ότι κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως. Εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία».

Διαβάστε ακόμη: Σε αυστηρό lockdown για 18 ημέρες – Όλα τα μέτρα

Εξειδικεύοντας τα μέτρα, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε ότι από αύριο, Πέμπτη, θα ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην περιφέρεια Αττικής, τα οποία θα αφορούν -όπως διευκρίνισε- και στην περιφερειακή ενότητα Νήσων.

Τι ισχύει για την τηλεργασία

Δημόσιες Υπηρεσίες

  • Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό και υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% του προσωπικού
  • Υποχρεωτική προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό
  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου
  • Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού

Ιδιωτικές Επιχειρήσεις

  • Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό
  • Υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας όπου είναι εφικτό
  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό
  • Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού

Δημόσιο: Επιστροφή στα τρία ωράρια

Επιστρέφει από αύριο, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, το μέτρο της προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στην υπηρεσία τους σε τρία ωράρια.

Παράλληλα, επανέρχονται οι διευκολύνσεις στους γονείς με τέκνα που φοιτούν σε δημοτικά και γυμνάσια, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε η γ.γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, το προσωπικό που θα παρέχει εργασία με αυτοπρόσωπη παρουσία θα είναι αυστηρά το απολύτως αναγκαίο, ενώ η τηλεργασία είναι υποχρεωτική «στο μέγιστο δυνατό ποσοστό».

Ως προς το προσωπικό που λόγω της φύσης των καθηκόντων του δεν μπορεί να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία, παρέχεται η δυνατότητα κατά την κρίση της υπηρεσίας για παροχή εκ περιτροπής εργασίας.

Το προσωπικό από αύριο θα ισοκατανεμηθεί σε τρία ωράρια προσέλευσης (7:00, 8:00 και 9:00) με αντίστοιχη αποχώρηση (15:00, 16:00 και 17:00).

Σχετικά με τις διευκολύνσεις για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με τέκνα που φοιτούν έως τη Γ’ Γυμνασίου καθώς και σε παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς θα ισχύσουν οι εξής επιλογές:

  • Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας εφόσον αυτό είναι εφικτό,
  • παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας,
  • παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας έως 25% ημερησίως και
  • χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού (τρεις ημέρες δικαιολογημένες από την υπηρεσία και μία κανονική άδεια του υπαλλήλου).

Αυτές οι διευκολύνσεις ισχύουν και για γονείς τέκνων ανεξαρτήτως ηλικίας που φοιτούν σε σχολικές μονάδες και για λόγους υγείας πρέπει να απέχουν από το σχολείο.

Σημειώνεται πως δύο ήταν οι παράμετροι που βάρυναν καθοριστικά στην απόφαση για σκληρό lockdown: Αφενός η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική όπου σταδιακά γεμίζουν οι δομές υγείας και, αφετέρου, οι μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του, «δύο δεδομένα που μας καθιστούν σε επιφυλακή», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Διαβάστε ακόμη:

Κλείνουν σχολεία και καταστήματα – Στις 6 μ.μ. το απαγορευτικό τα Σαββατοκύριακα

Lockdown: Τι ισχύει για Ι.Χ., ταξί και διαδημοτικές μετακινήσεις

Ολα τα νέα μέτρα για την αγορά στη διάρκεια του lockdown

Δημόσιο: Επιστροφή στα τρία ωράρια

Βεντάλια περιορισμών το επόμενο δίμηνο

Άρθρο Ηλία Μόσιαλου στην «Κ»: Οι προϋποθέσεις διαχείρισης της πανδημίας με μεγαλύτερη επιτυχία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή