ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόβα πόλωσης στην Ολομέλεια της Βουλής

prova-polosis-stin-olomeleia-tis-voylis-561274819

Σε τροχιά ακραίας πόλωσης και εκτός ελέγχου συγκρούσεων έχει τεθεί το πολιτικό σύστημα, μόλις μία ημέρα πριν από μια νέα συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, που προγραμματίστηκε, ως γνωστόν, μετά το αίτημα του πρωθυπουργού προκειμένου να συζητηθεί η ποιότητα της δημοκρατίας και του δημοσίου διαλόγου.

Αυτό κατέδειξε χθες στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η συζήτηση που αναπτύχθηκε με αφορμή την ψήφιση νομοσχεδίου «για την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας» και τις εθνικές επιτροπές «για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και για τη Βιοηθική και Τεχνοηθική». Πέραν της υπόθεσης του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν τα όσα συνέβησαν προχθές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και –με ιδιαίτερη έμφαση από τον ΣΥΡΙΖΑ– το ζήτημα Κουφοντίνα. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Κουφοντίνα να πεθάνει», άνοιξε το θέμα η εισηγήτρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεανώ Φωτίου. Λίγο μετά, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης σημείωνε: «Aναφύεται ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα αυτούς τους μήνες. Στήνετε ένα ιδιότυπο αστυνομικό κράτος μέσα σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας». Ενώ για την περίπτωση Κουφοντίνα έκανε λόγο για μια «εμβληματική εκδικητικού τύπου πράξη» εις βάρος του.

Τόσο ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αθ. Πλεύρης απέρριψαν με τρόπο κατηγορηματικό την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ άλλων τόνισαν ότι στην περίπτωση Κουφοντίνα αποκαθίσταται η έννομη τάξη έναντι καταδικασμένων για τρομοκρατία και δολοφονίες, που είχε διαταραχθεί επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. «Ηταν πολιτική επιλογή οι τρομοκράτες να έχουν ευμενέστερη μεταχείριση από αυτό που όριζε το τότε πλαίσιο», είπε ο κ. Πλεύρης. Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Εσείς εδώ έρχεστε ως πληρεξούσιοι δικηγόροι του κ. Κουφοντίνα. Εμείς ερχόμαστε ως πληρεξούσιοι δικηγόροι των θυμάτων του κ. Κουφοντίνα. Και αυτή είναι η διαφορά μας». Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Ραγκούσης έκανε λόγο για έναν «ακροδεξιό νομικό λαϊκισμό στην παραληρηματική του εκδοχή». «Ούτε το ύφος ούτε το ήθος αυτής της αντιπαράθεσης τιμάει το εθνικό Κοινοβούλιο αυτή την κρίσιμη στιγμή», σχολίασε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Κ. Σκανδαλίδης.