ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μισέλ: Τον Μάρτιο στρατηγική συζήτηση για Ανατολική Μεσόγειο

Μισέλ: Τον Μάρτιο στρατηγική συζήτηση για Ανατολική Μεσόγειο

Τον Μάρτιο θα γίνει στρατηγική συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τη σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ερωτηθείς μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφής, σημείωσε ότι θα προετοιμαστεί αυτή η συζήτηση το επόμενο διάστημα. 

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι σημαντικό στοιχείο. Την ίδια ώρα, δεν είναι μυστικό ότι τους τελευταίους μήνες είχαμε κάποιες δυσκολίες με την Τουρκία» ανέφερε.

«Αλλά ο στόχος είναι λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες αποφάσεις που έχουν ληφθεί να συζητήσουμε ξανά τον Μάρτιο και να λάβουμε αποφάσεις μαζί γι’ αυτό το ζήτημα», συμπλήρωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νωρίτερα, σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προέβη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Χουλουσί Ακάρ για άλλη μια φορά επανέλαβε τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ αναφέρθηκε και στους ισχυρισμούς της Άγκυρας για παρενόχληση του «Τσεσμέ».

Διαβάστε ακόμη: Πρόκληση Ερντογάν με το Αιγαίο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι σταθερός στόχος και πρόθεση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι «μέσα από την προσήλωσή μας στη διεθνή νομιμότητα και την πύκνωση των τάξεων των ομονοούντων κρατών, να κάνουμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί τη μόνη απάντηση στα προβλήματα».

Σε παρέμβασή του στο διαδικτυακό συνέδριο της ελληνικής εταιρείας διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων περί «Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής», ο κ. Δένδιας τόνισε πως «ο διάλογος είναι δικλείδα εκτόνωσης εντάσεων. Όμως, δεν θεραπεύει τα αίτια», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εν γένει τουρκική προκλητική συμπεριφορά σε Ελλάδα και Κύπρο, κατά το περασμένο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι