Οι Πρέσπες στο «μενού» Τσίπρα και Ζάεφ

Οι Πρέσπες στο «μενού» Τσίπρα και Ζάεφ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν τις συμβάσεις με τη Βόρεια Μακεδονία θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, εκτιμώντας πως στη γαλάζια παράταξη μετρούν ήδη τις απουσίες που θα καταγράψουν. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ τόνισε πως «η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια ιστορική συμφωνία, κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι πλέον, ακόμα και αυτοί που μας κατηγορούσαν». Παράλληλα, επισήμανε πως «το βήμα αυτό άλλαξε την περιοχή και πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική που δημιούργησε για τη σταθερότητα και την ενταξιακή διαδικασία», προσθέτοντας τη σημασία που έχει η ενεργός στήριξη της Ελλάδας στην πραγματοποίηση διακυβερνητικής διάσκεψης το συντομότερο δυνατόν. «Πιστεύω ότι είναι καιρός να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για διμερή συνεργασία με πραγματοποίηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και πρόοδο σε σχέση με τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ζάεφ επισήμανε πως «σήμερα πλέον, η κυβέρνηση είναι πολύ υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και είμαι πολύ ευχαριστημένος για αυτό», τονίζοντας πως υπάρχουν πολλά θετικά που έγιναν και θα γίνουν λόγω αυτής. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η επιτροπή για τα βιβλία έχει συγκληθεί έξι φορές και πως είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τα εμπορικά σήματα. Αναφερόμενος στα τρία μνημόνια συνεργασίας, ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για «υπόσχεση» από τον κ. Μητσοτάκη και υπενθύμισε ότι το πρώτο είναι για την επιτήρηση του FIR της Βόρειας Μακεδονίας, το δεύτερο για τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και το τρίτο αφορά την οικονομική συνεργασία.

Εν τω μεταξύ, το τέλος του lockdown και το μαζικό άνοιγμα αρκετών δραστηριοτήτων, ανάμεσά τους και του τουρισμού, έχει θέσει σε ετοιμότητα τα κόμματα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε στον Real FM πως «το βασικό πρόβλημα για την επανεκκίνηση του τουρισμού και την επιτυχία της σεζόν είναι η έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε επίπεδο οικονομικής στήριξης και στο επίπεδο της ρύθμισης και τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και ενίσχυσης της δημόσιας υγείας». Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε πολύ υψηλούς τόνους, χαρακτήρισε «τουρίστα» τον πρωθυπουργό, που «χωρίς κανένα σχέδιο περιμένει να έρθει το καλοκαίρι, για να του λύσει ο καλός καιρός το πρόβλημα της πανδημίας».

Η κ. Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους γραμματείς των τομέων του ΚΙΝΑΛ, κατηγόρησε το Μαξίμου πως αναλώνεται σε επικοινωνιακές κινήσεις και πρόσθεσε: «Η πανδημία είναι εδώ και παρά την εικόνα που δημιουργεί η κυβέρνηση τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, όπως και οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι. Ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού παραμένουν από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έδωσε και το στίγμα που θα ακολουθήσει το κόμμα της κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Κωστή Χατζηδάκη, κατηγορώντας το Μαξίμου πως προχωρεί σε πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων: «Αφαιρούν την υποχρέωση συλλογικής σύμβασης για να γίνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Για να μην πληρώνουν υπερωρίες οι ασύδοτοι επιχειρηματίες. Αφήνουν απροστάτευτο τον εργαζόμενο απέναντι στον εργοδότη του».

Το ΚΚΕ

«Για μια ακόμη χρονιά το άνοιγμα του τουρισμού επιχειρείται με βάση τα “πρωτόκολλα” που επιβάλλουν οι μεταφορικές και τουριστικές εταιρείες, αλλά και με την “αυτοδιάγνωση”, χωρίς καμία ευθύνη του κράτους, γεγονός που πέρυσι οδήγησε σε έκρηξη κρουσμάτων», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή