Διαχωριστικές γραμμές από τον Αλέξη Τσίπρα

Διαχωριστικές γραμμές από τον Αλέξη Τσίπρα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον περυσινό Ιούλιο είχε να συγκληθεί διά ζώσης η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη χθεσινή συνεδρίαση που έγινε στην αίθουσα της Ολομέλειας ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, έκανε πράξη όσα είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα, πως οι βουλευτές του θα προσέρχονται κανονικά στο Κοινοβούλιο, προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συνεχίσει να πειθαρχεί στο lockdown των εργασιών της Βουλής. Σε μια ομιλία που είχε έντονο προεκλογικό άρωμα και βαρείς χαρακτηρισμούς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για το γεγονός πως δεν έχει δεχτεί να απαντήσει τρεις φορές στην ερώτηση που του έχει καταθέσει για την ελάχιστη βάση εισαγωγής. «Δεν έρχεται. Κρύβεται. Φυγομαχεί. Τι να μου απαντήσει άλλωστε; Οτι το κάνει για τους νέους ανθρώπους, τους έχει ξεγραμμένους; Οτι για αυτόν δεν προέχει η αγωνία των παιδιών που δίνουν εξετάσεις και των οικογενειών τους, αλλά η πελατεία των κολεγίων; Των ιδιωτικών συμφερόντων που μεθοδικά εξυπηρετεί;»

Η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την εισήγησή του ήταν εφ’ όλης της ύλης και οξεία, μιλώντας για την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιβάλει ένα καθεστώς «ασυδοσίας του πλούτου και εξουθένωσης της μεγάλης πλειοψηφίας». Θέτοντας για άλλη μια φορά τη διαχωριστική γραμμή του κόμματός του με τη Ν.Δ., μίλησε για «σύγκρουση δύο κόσμων στη χώρα», συμπληρώνοντας πως με την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται αντιμέτωπος «ο κόσμος της εργασίας και δημιουργίας και ο κόσμος της πελατειακής και παρασιτικής ολιγαρχίας». Σηκώνοντας ακόμα πιο πολύ τους τόνους υποστήριξε πως η σημερινή κυβέρνηση έχει πολλά γραμμάτια να ξεπληρώσει και πολλά συμβόλαια να εκτελέσει. «Αυτά τα συμβόλαια, όμως, εμείς δεν πρόκειται να τα υπογράψουμε. Οσο κι αν μας πολεμούν τα ΜΜΕ της ολιγαρχίας. Οσο κι αν προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα τείχος απογοήτευσης στην κοινωνία – ότι τίποτε δεν γίνεται. Οσες συκοφαντικές επιθέσεις, δολοφονίες χαρακτήρα, προανακριτικές παρωδίες και ειδικά δικαστήρια κι αν στήσουν. Οσες απόπειρες και αν κάνουν να ακρωτηριάσουν τις ιδέες μας για να χωρέσουν στον δικό τους Προκρούστη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κομβικό σημείο της ομιλίας του τέως πρωθυπουργού είναι το κάλεσμα που έκανε τρεις φορές στους βουλευτές και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αντισταθούν, αφού εκπροσωπούν, όπως ανέφερε, το μεγαλύτερο κόμμα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης: «Βουλευτές και μέλη του κόμματος, δημοκρατικοί πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα αυτού του τόπου έχουμε υποχρέωση αυτές τις ώρες να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην υιοθετηθούν αυτές οι βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές».

Δίνοντας έντονα δραματικό ύφος για τις νέες συνθήκες που έχει επιβάλει στη χώρα η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «στη χώρα επείγει να επιστρέψει η δικαιοσύνη», αναλύοντας τι ακριβώς εννοεί: 

«Δικαιοσύνη σημαίνει:

– Να αμείβεσαι επαρκώς για την εργασία που παράγεις.

– Να έχεις δικαίωμα να σπουδάσεις στη σχολή που επέλεξες.

– Να μη μένουν ατιμώρητοι αυτοί που χρωστούν εκατομμύρια και κόσμος να πληρώνει 300άρια πρόστιμα για μια μάσκα.

– Να έχεις ένα κράτος ισχυρό, όχι για να χτυπάει τον αδύναμο στον δρόμο, αλλά για να του δίνει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη και φροντίδα στα δύσκολα».

Η συζήτηση στην Κ.Ο. περιστράφηκε κυρίως γύρω από τον σκληρό κοινοβουλευτικό έλεγχο που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, την ανάγκη στενής επαφής με τη νεολαία και τις εξορμήσεις του κόμματος. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει και το Πολιτικό Συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή