ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κορωνοϊός: Θωράκιση νησιών με rapid και self tests

Κορωνοϊός: Θωράκιση νησιών με rapid και self tests

Ειδικά πρωτόκολλα για τα νησιά θα παρουσιαστούν –εκτός απροόπτου– σήμερα από την κυβέρνηση, βασισμένα εν πολλοίς στην περυσινή εμπειρία, αλλά με σαφείς βελτιώσεις, καθώς τα εργαλεία φέτος σε σχέση με πέρυσι είναι πολύ περισσότερα. Η μεγάλη διαφορά με το 2020 έγκειται στα self και rapid tests, που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας και έγκαιρης παρέμβασης ώστε να μην έχουμε φαινόμενα τοπικών εξάρσεων. Υπενθυμίζεται πως η μετακίνηση στα νησιά είναι εντελώς ελεύθερη για δύο κατηγορίες: για τους εμβολιασμένους και όσους έχουν απόδειξη πως έχουν νοσήσει. Από εκεί και πέρα, στην καθημερινότητα ενός «πράσινου» νησιού κομβικό ρόλο θα έχουν τα rapid tests, τα οποία θα γίνονται δειγματοληπτικά σε μεγάλο ποσοστό.  

Στην περίπτωση που αρχίσει να εντοπίζεται κάποια έξαρση της πανδημίας, το πρώτο βήμα θα είναι ο εφοδιασμός του νησιού με self tests για όλο τον πληθυσμό, ντόπιους και επισκέπτες, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση. Εάν παρ’ όλα αυτά το νησί περάσει από την «πράσινη» στην «πορτοκαλί» ζώνη, τότε θα ενεργοποιηθεί το πάγιο πρωτόκολλο, ίσως με κάποιες τροποποιήσεις λόγω τουριστικής σεζόν. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα από τα μεσάνυχτα, ίσως από τις 9 μ.μ. ή τις 10 μ.μ., ενώ θα αυξηθούν και οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται και θα απαγορευτούν οι μαζικές συγκεντρώσεις. 

Υπό συζήτηση είναι ακόμα τι θα συμβεί εάν η πανδημία δεν υποχωρήσει και κάποιο νησί περάσει στην επόμενη, την «κόκκινη» ζώνη. Στις «κόκκινες» περιοχές έως τώρα ίσχυε το καθολικό lockdown, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα μπορεί να ισχύσει εν μέσω τουριστικής περιόδου, καθώς στο νησί θα βρίσκονται πολλοί τουρίστες, στους οποίους πρακτικά δεν μπορεί να απαγορευτεί η μετακίνηση εντός του νησιού, πόσο μάλλον να φύγουν εάν θέλουν από το νησί. Η πιθανότερη λύση είναι η περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών, χωρίς όμως να φτάνουν στην καθολική απαγόρευση που ξέραμε έως τώρα.  

Ξενοδοχεία καραντίνας

Την ίδια ώρα, υπάρχει σχέδιο για ξενοδοχεία καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στα σημεία αυτά περιλαμβάνονται το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κως. Τέλος, βασικό σκέλος του σχεδίου είναι η περαιτέρω αύξηση των υγειονομικών στις δομές και στα νοσοκομεία των νησιών. Ο στόχος είναι σε κανένα νησί να μην υπάρξει αιφνιδιασμός από πιθανή ραγδαία αύξηση των περιστατικών και να υφίσταται πλήρης ετοιμότητα σε προσωπικό σε όλα τα επίπεδα. Ηδη από πέρυσι έχουν τοποθετηθεί στα νησιά πάνω από 2.600 επαγγελματίες υγείας και αναμένεται μεγαλύτερη ενίσχυση.

Ο σχεδιασμός είναι να υπάρχει ακτινωτή διασύνδεση των δομών υγείας στα νησιά, δηλαδή περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων, των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων, αλλά και κινητές μονάδες, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στην κορυφή του σχεδιασμού βεβαίως βρίσκεται ο εμβολιασμός των νησιών.

Στην Bild

Κορωνοϊός: Θωράκιση νησιών με rapid και self tests-1
«Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι», δήλωσε χθες στη γερμανική εφημερίδα Bild ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ).

Οπως δήλωσε χθες ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην Bild, κάποια νησιά ανταποκρίνονται λιγότερο στον εμβολιασμό και πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό άμεσα. Η θωράκιση των νησιών μέσω του εμβολιασμού είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας ώστε το σχέδιο που περιγράφηκε παραπάνω να μείνει μόνο «στα χαρτιά» και να μην χρειαστεί ποτέ να εφαρμοστεί στην πράξη και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος να θυμίζουν πολύ «ένα φυσιολογικό καλοκαίρι», όπως είπε ο πρωθυπουργός στη γερμανική εφημερίδα.

Τελευταίες ειδήσεις

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Εγκρίθηκε στην Ιαπωνία η χορήγηση σε παιδιά 12 – 15 ετών

Επίθεση φιλίας από Ερντογάν σε αμερικανικές επιχειρήσεις