Ανοίγει η βεντάλια των προνομίων 

Ανοίγει η βεντάλια των προνομίων 

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροχιοδεικτικές του δημόσιου διαλόγου που θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες ήταν οι σημερινές αναφορές της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού τόσο για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όσο και για τα προνόμια που σχεδιάζεται να χορηγηθούν στους εμβολιασθέντες. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: 1.339 νέα κρούσματα, 30 θάνατοι, 381 διασωληνωμένοι

Επισήμως, η κυβέρνηση θεωρεί ως απαρχή της σχετικής συζήτησης το χρονικό σημείο από το οποίο και έπειτα το σύνολο των εμβολίων θα καταστεί διαθέσιμο για όλες τις ηλικίες –εν προκειμένω και για τους 18 έως 24 ετών. Γιατί τότε; Διότι τότε θα έχει βεβαιωθεί ότι ο μη εμβολιασμός συνιστά προσωπική επιλογή και όχι αποτέλεσμα μειωμένης προσφοράς ορισμένων εμβολίων.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημόσιες εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών (Πέτσας, Γεωργιάδης, Κικίλιας), το χρονικό αυτό ορόσημο αναμένεται να έχει επιτευχθεί σε διάστημα δύο έως τριών εβδομάδων από σήμερα. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Αστικά λύματα: Πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις του ιικού φορτίου σε επτά πόλεις

Η εστίαση και οι άλλες σκέψεις

Εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σήμερα ρύθμιση που θα επιτρέπει την χορήγηση διευκολύνσεων στους εμβολιασθέντες. Το παράδειγμα που χρησιμοποίησε αφορά μεν έναν εστιάτορα («Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει πχ σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους») όμως σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ τα προνόμια για τους εμβολιασμένους ενδέχεται να επεκταθούν και πέραν της εστίασης, φερ’ ειπείν σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις ακόμη και γήπεδα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μαύρες τρύπες στον εμβολιασμό

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε και κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης την πρόθεσή του για χορήγηση διευκολύνσεων, όπως τις ονομάτισε: «Όταν διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό, τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους. Όταν τον χειμώνα μεταφέρουμε εντός τις δραστηριότητες μας, τότε θα υπάρξει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Για παράδειγμα, κάποια εστιατόρια δεν αποκλείεται να επιτρέψουν την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους τους μόνον στους πλήρως εμβολιασμένους». 

Τέλος και κατά τη σημερινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε. «Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα. Θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από την στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο, θεωρώ απολύτως λογικό όμως, όπως ήδη συμβαίνει, π.χ. με το ψηφιακό πιστοποιητικό,  αρκεί η απόδειξη του εμβολιασμού, ενώ σε άλλη περίπτωση πρέπει κάποιος να κάνει συνέχεια ένα τεστ για να αποδεικνύει ότι είναι αρνητικός».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμός: «Ο κόσμος στη Σάμο είναι διστακτικός»

Προνόμια ήδη υπάρχουν

Σημειωτέον ότι ήδη οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν υποχρεούνται σε τεστ προκειμένου να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκά στη χώρα, ενώ εάν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν ελέγχονται εργαστηριακά ούτε χρειάζεται να μείνουν σε απομόνωση, εάν δεν έχουν συμπτώματα. Και όπως ξεκαθάρισε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα επόμενα προνόμια πρέπει να ζυγιστούν προσεκτικά ώστε να μη δημιουργηθούν έντονες διακρίσεις για όσους είναι πλημμελώς εμβολιασμένοι ή περιμένουν να εμβολιαστούν. Η ίδια τόνισε, «άλλωστε το πρώτο προνόμιο είναι ότι εμβολιάστηκαν»: περισσότεροι από το 90% των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Η παρέμβαση της Προέδρου

Στο μέτωπο του εμβολιασμού υπήρξαν επίσης δύο ξεκάθαρες τοποθετήσεις. Η μία στο βήμα της Βουλής, από  όπου ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο για τον στόχο οικοδόμησης του τείχους ανοσίας η επιχείρηση πειθούς δεν θα είναι το μόνο μέσο: «Σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», υπογράμμισε. 

Τέλος, ιδιαίτερης βαρύτητας δεδομένης του νομικού υποβάθρου και της κορυφαίας θεσμικής ιδιότητας που κατείχε πριν από την προεδροποίησή της ήταν και η τοποθέτηση της κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής με τον πρωθυπουργό σημείωσε: «Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας, το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα, το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας, είναι ο άλλος. Επομένως, είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους. Ιδιαίτερα, μάλιστα, για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό. (…)  Και σίγουρα είναι μια συζήτηση το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά η επιβολή υποχρεώσεων προκειμένου να μη θίξουμε ακριβώς αυτή την έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης και της αίσθησης της κοινωνικής ευθύνης, νομίζω ότι είναι αυτονόητη». 

Τελευταίες ειδήσεις

Μέτωπο Ε.Ε. – ΗΠΑ για νέα έρευνα της προέλευσης του κορωνοϊού

ΗΠΑ: Χαλαρώνουν οι ταξιδιωτικές συστάσεις για Ελλάδα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT